1. Hva er bilen din verdt?
Jeg ønsker å...

Hva er bilen din verdt?

Nå skal vi se litt på hva en bil kan være verdt på forskjellige tidspunkt. Vi ser på det som er gjengs for vanlige merker og modeller her i landet. Det kan være nyttig å vite både om du skal selge en bil, kjøpe en ny og eventuelt bytte inn den du har nå. Spesielle biler og spesielle omstendigheter kan gi en helt annen prisutvikling enn den vi omtaler som vanlig her.

BILBOOM

Nordmenn har gjennomgående hatt en god økonomi gjennom flere år, og det gir seg utslag i at det kjøpes mange nye og velutstyrte biler – både av private og på bedriftsmarkedet. Bortsett fra en nedgang i koronaåret 2020, er 2021 igjen et godt bilsalgsår. Med stort salg av nye biler, blir det etter hvert også mange nyere og fine bruktbiler på markedet.

NYBIL ER FERSKVARE

En bil er som et nystekt brød, den er bare ny en eneste dag. Så fort bilen er overlevert og kjøres ut fra forhandleranlegget, er den en bruktbil. Og for de fleste nybilkjøpere er verditapet eller avskrivningen den største kostnaden ved å ha bil.

Enten man eier, leaser eller leier, ny eller brukt, har alle biler en verdireduksjon som må dekkes inn av den som disponerer bilen. Mens de som leaser og leier, gjerne må betale et forskudd som blant annet sikrer mot verditap, vil den som kjøper og eier en ny bil, først merke verditapet den dagen bilen skal selges videre eller byttes inn.

SLIK SYNKER VERDIEN*

Verditapet på en ny bil er størst det første året, mens eldre biler har et mindre prosentvis tap år for år. Tradisjonelt regner man med følgende verditap:

20% første år
14% fra andre år, synkende til
10 % det sjette og så
10% videre

Det betyr at en bil som koster 400 000 kroner ny, får redusert verdien med 80 000 kroner det første året, 45 000 andre året og 38 000 tredje året og så videre.

Her har du en tabell som viser en tenkt verdiutvikling for biler med forskjellige priser gjennom 7 år:

Bilpris ny / alder 200 000 300 000 400 000 500 000
1. år 160 000 240 000 320 000 400 000
2. år 137 600 206 400 275 200 344 000
3. år 118 336 177 504 236 672 295 840
4. år 101 769 152 653 203 538 254 422
5. år 87 521 131 282 175 043 218 803
6. år 78 769 118 154 157 538 196 923
7. år 70 892 106 338 141 785 177 231

I praksis er det imidlertid ikke slik at verdier og priser for biler kan hentes fra en tabell. Dette vil variere med merke, modell, popularitet, tilstand, kjørelengde osv.

Noen biler blir mer verdt enn andre som brukt

Det mest lønnsomme bilholdet får du selvsagt med å velge en bil som har minst mulig verditap. Det er mange faktorer som spiller inn og påvirker verdiutviklingen, men det er viktig å være kresen i valg av bilmerke, modell, utstyrsgrad, lakkfarge og tilleggsutstyr. Bestselgere og populære biler innen merker og modeller bevarer gjerne verdien bedre enn smalere og mindre kjente merker og modeller.

I tillegg til dette brede modelltilbudet, har også merket etablert et solid renommé gjennom mange år. Toyota startet også elektrifisering med sin banebrytende Prius for mer enn 25 år siden. I dag er det 4. generasjon av den populære teknologien som er på markedet i nær sagt hele verden.

På varebilsiden stiller Toyota med både med dieselbiler og elbiler og kan derfor dekke et bredt spekter av behov på proffmarkedet.

Alt dette bidrar til at en bil fra Toyota kan være et bedre kjøp enn modeller fra mindre kjente, smalere eller nye merker.

Tenk salg allerede når du kjøper

Allerede når du kjøper en bil, bør du tenke frem til du skal selge den igjen. For når den dagen kommer, vil du gjerne at bilen skal være attraktiv slik at det finnes mange potensielle kjøpere. Du vil at kjøpet skal gå raskt og prisen skal være best mulig.

For at alt dette skal gå i oppfyllelse er det viktig at bilen er kurant og populær, dvs. en kjent modell fra et anerkjent merke, ser strøken ut, både ut- og innvendig. Relativt lav kilometer-stand i forhold til årsmodell er en klar fordel. Høyere utstyrsgrader som ofte byr på omfattende utstyrspakker med prisfordeler som nye, gir gjerne relativt høyere pris enn biler som bare har minimumsutstyr. Det kan altså koste deg mye å prøve å spare ved nybilkjøp. For mange biltyper er tilhengerfeste obligatorisk her i landet.

Selge selv eller via forhandler?

Mange har overdrevne forestillinger om verdien på egen bil. Det ser du fort om du sammenlikner priser private forventer å få for bilene sine på nettet. Her vil det ofte være et skikkelig prutningsmonn. En brukbil fra en forhandler vil alltid koste mer fordi profesjonelle selgere har større forpliktelser i form av garantier og reklamasjonsrettigheter - og kjøperne får tilsvarende større trygghet på kjøpet.

Bytter du inn bilen din når du kjøper ny hos en forhandler, blir bilen taksert og verdien blir tatt inn i mellomregningen for kjøpet den dagen du henter den nye bilen. Det er både enkelt og raskt.

Vil du selge bilen selv, må du selv stå for annonsering, telefonhenvendelser, visninger og prøvekjøringer. Og det kan ta tid før salget går i orden og du får oppgjør. I følge finn.no tar det i gjennomsnitt mer enn 100 dager å selge en bil privat på nett!

 • Fordeler med å kjøpe ny bil

  Velger du å kjøpe en ny bil er du sikret av nybilgarantier og reklamasjonsrettigheter i minst 5 år. Derfor er det også mange økonomer som anbefaler at man beholder en ny bil i 5 år eller før 100.000 kilometer er tilbakelagt.

  Da er det merkeforhandleren som står ansvarlig dersom det skulle oppstå problemer.

 •  

  Så lenge garantiene gjelder, blir bilholdet oftest uten bekymringer. Det er forhandleren som må ta kostnadene om noe er feil – også om det blir dyrt.

  Det er også enkelt å kjøpe hos en forhandler fordi de ordner alt. Eventuell takst, innbytte, finansiering, forsikring og alt av papirarbeid.

 • Fordeler med å kjøpe brukt bil

  Først og fremst har brukte biler lavere pris enn nye. Det er likevel viktig å sjekke at bilen du har lyst til å kjøpe kommer til en pris som er på linje med tilsvarende biler.

  Kjøpt hos en forhandler, har du som kjøper også reklamasjonsrett i 5 år. Noen steder kan du også få noen måneders garanti eller også bytterett. Uansett er det viktig å sjekke bilen tilstand og at alle servicer er gjennomført slik de er satt opp.

  Også bruktbil kan du kjøpe hos forhandlere som ordner alt med finansiering og det praktiske rundt kjøpet.

 •  

  Kjøper du bruktbil privat, kan lavere pris være en av fordelene, men privatkjøp medfører også en økt risiko. Du må få sjekket bilens tilstand skikkelig og prøvekjøre.

  For ikke å gå på en økonomisk blemme, er det viktig å sjekke om det er heftelser på bilen.

  Når garantitiden og reklamasjonstiden er ute, blir du som eier av bilen ansvarlig for å betale for reparasjoner av ting som måtte gå i stykker, ikke fungerer eller utskiftninger.

For mange betyr bruksverdi mest

Biler er små og store, sterke og svake, dyre og billige, blanke og matte, solide og skramlete, nye og gamle – i tusenvis av varianter. Vi som kjøper biler har også alle mulige slags individuelle særheter: Noen vil ha en luksuriøs og dyr bil, andre trenger én som er praktisk, enkel og rimelig.

Men kanskje er du allerede blant de heldige som allerede eier bilen som passer best for deg? Da blir det gjerne slik at man ikke lenger ser på bilens verdi i penger, men er opptatt av bruksverdien – og den er jo uendelig høy for en bil som dekker behovene - både i hverdag og fritid.

Artikkel sist oppdatert oktober 2021 og informasjon korrekt ved tidspunkt for publisering.
*kilde