Får hjelpen fram

Leger Uten Grenser

Langt utenfor allfarvei – eller der ingen veier finnes – tar Leger Uten Grensers ikoniske hvite Land Cruisere seg fram for å hjelpe mennesker i nød.

Leger Uten Grenser bidrar med helsehjelp i noen av verdens mest ekstreme og fjerntliggende områder. For å komme seg fram bruker de Land Cruisere. Bilene er ombygget til fullutstyrte ambulanser med alt som trengs for å behandle en skadd person eller en kvinne med fødselskomplikasjoner, og de er avgjørende for å kunne redde liv mange steder hvor Leger Uten Grenser jobber.

/
Den sentralafrikanske republikk: Ujevn vei på Kouango road i Grimari. Foto: Jana Brandt

– Toyota Land Cruiser er en utrolig bil – den er så å si uknuselig. Den er ribbet for elektronikk, alt er tilgjengelig, og den har knapt forandret seg siden da den ble lansert. Ingenting klarer å ta knekken på den, som Jeremy Clarkson beviste på Top Gear da han prøvde å smadre pickup-utgaven – uten suksess, sier Robin Vincent-Smith, logistiker i Leger Uten Grenser.

Absolutt nødvendige

70-serien av Land Cruiser, som er de som benyttes av Leger Uten Grenser, har vært i produksjon siden tidlig på 80-tallet og er kjent som en av de tøffeste firehjulstrekkerne noensinne. Leger Uten Grenser har i dag et sted mellom 700 og 800 av dem i tjeneste.

/
Land Cruiser: 70-serie bygget om til ambulanse.

– For meg, som logistiker, er de som en livline. Man kan ikke bevege seg rundt i prosjektene vi jobber i uten Land Cruisere. Etter hvert blir man veldig glad i dem. Jeg gir dem navn og gjenkjenner hvilken som kommer kjørende ut fra lyden den lager. Så viktige er de for meg, sier Vincent-Smith.

Les mer om hvordan Leger uten Grenser bruker bilene i det humanitære arbeidet og hvor avgjørende bilene er for å få jobben gjort.

Du kan bidra til arbeidet

Leger Uten Grensers klinikker og sykehus holder juleåpent, og de trenger hjelp for å holde hjulene i gang og gi livreddende helsehjelp til mennesker i nød.

Vil du bidra kan du sende en SMS med kodeord AMBULANSE til 2177 for å støtte Leger Uten Grensers livreddende arbeid med 150 kroner. Eventuelt kan du overføre et valgfritt beløp til kontonummer 5010 06 00444 og merke gaven «jul».

/
Flommen i Malawi 2015: En sykepleier betjener i feltapoteket inni en av Leger Uten Grensers Land Cruisere. Foto: Luca Sola

Relatert innhold

Dine personverninnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen på siden vår, og for å gjøre vår kommunikasjon mer relevant for deg. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når du selv ønsker.

Endre innstillinger
Les mer om informasjonskapsler