Brenselsceller:

Drivstoffet for fremtiden

Det dukker ofte opp mange kreative og nyskapende forslag når bransjen skal se for seg fremtidens biler.

Slik blir fremtidens drivstoff

Det dukker ofte opp mange kreative og nyskapende forslag når bransjen skal se for seg fremtidens biler. Selv om det oftest er de visuelle overraskelsene som tiltrekker seg størst oppmerksomhet på de store bilmessene, er det ingen hemmelighet at bilprodusentene også legger stor vekt på teknologien som får bilene til å gå. Brenselsceller (Fuel Cell på engelsk) er en sånn teknologi, og den har potensiale til å revolusjonere bilindustrien for alltid. Les mer om fremtidens drivstoff her.

/
/
Hva er Brenselsceller?

Brenselscelle-teknologien baserer seg på bruk av hydrogen som drivstoff. Ved å fylle hydrogengass på tanken, som deretter kombineres med vanlig oksygen i en elektrokjemisk celle, konverteres disse komponentene til elektrisk energi som bilens motor. Det virkelig store plusset med denne teknologien er at når hydrogen og oksygen kombineres på denne måten, så ender vi opp med et utslipp som kun består av vanndamp!

Slik lages Hydrogen

Mange fordeler for deg som sjåfør

Hydrogenbilen vil bidra til at du som eier får renvasket samvittigheten med tanke på forurensing, men den vil også skape flere fordeler i hverdagen. For det første vil de hydrogendrevne bilene ha en rekkevidde tilsvarende konvensjonelle bensinbiler, og det vil ikke ta deg mer enn 3 minutter å fylle gass. For det andre vil hydrogenbilene være svært godt egnet for det norske klimaet, da gassen ikke påvirkes negativt av kulden om vinteren. I disse bilene kan du også benytte kollektivfeltet, til og med hvis du ikke har med deg passasjerer.

Med Brenselscelle-teknologien vil det altså være mulig å lage biler som ikke trenger tradisjonelt drivstoff som bensin og diesel, og som dermed ikke forårsaker karbonutslipp. Det kan man vel kalle gode nyheter for fremtiden.

Slik fungerer Brenselscelle-teknologien

Fem fordeler med hydrogenbil:

1. Like god rekkevidde som bensinbiler
2. Fylles/lades opp på tre minutter
3. Hydrogen er velegnet for norsk vinter
4. Benytt kollektivfeltet uten passasjerer
5. 0% utslipp - kun vanndamp

/
/
Det ultimate drivstoff?

I tillegg til at Brenselscelle-teknologien gjør hydrogen til et forurensningsfritt drivstoff, er det en annen stor fordel ved å ta i bruk denne gassen - nemlig at vi har ubegrenset forsyning. Hydrogen kan utvinnes fra en rekke kilder som olje, naturgass, biodrivstoff og kloakkslam, i tillegg til en annen vesentlig kilde du antageligvis har hørt om før: Vann.

Ved å tilsette en liten mengde av natriumklorid (NaCl) til rent destillert vann, for deretter å føre strøm gjennom vannet på tvers av en anode og en katode, skapes det som kalles elektrolysert vann – som hydrogen deretter kan produseres fra. Dette høres kanskje komplisert ut, men i bunn og grunn er det altså snakk om et drivstoff som lages med vann og som ender opp som vann, med 0% farlige utslipp.

Toyota langt på vei mot fremtiden

Det er imidlertid ikke bare i konseptbiler presentert på de store bilmessene Toyota har vist frem brenselcelleteknologien sin. I 2014 lanserte vi vår første hydrogendrevne bil, Toyota Mirai, som også er 100% utslippsfri. I tillegg har Toyota mer enn 5000 ulike patenter på verdensbasis som blant annet omfatter brenselcelle-teknologi og hydrogen-kraftstasjoner. Toyota har også en uttalt ambisjon om å få fart på masseproduksjonen av hydrogendrevne biler innen 2020, og planlegger byggingen av egne fabrikker for produksjon av de avanserte brenselcelle-stablene.

Birgit er Norges første private Mirai-eier

Toyota og Brenselsceller:

- Allerede i 1992 startet Toyota sine forsøk innen bærekraftig mobilitet og bruken av hydrogen.
- Den første brenselscelle-bilen, “Toyota FCHV” ble solgt i begrenset opplag i 2002.
- Toyota har benyttet sin kunnskap innen hybridteknologi i utviklingen av brenselscelle-biler.

Her kan du lese mer om hydrogen som drivstoff

Relatert innhold

Mer om Toyota

Dine personverninnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen på siden vår, og for å gjøre vår kommunikasjon mer relevant for deg. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når du selv ønsker.

Endre innstillinger
Les mer om informasjonskapsler