Jaxas månebilprosjekt

Hydrogendrift viktig for fremtidig utforskning av verdensrommet

Toyota og den japanske romforskningsorganisasjonen, JAXA, samarbeider for å utvikle et hydrogendrevet kjøretøy som skal brukes til å utforske Månen og – en gang i fremtiden – også Mars. Selv om det er minimalt med energi tilgjengelig, vil kjøretøyet ha en rekkevidde på over 10.000 km på månen. Dette gir oss bekreftelse på våre langsiktige ambisjoner.

«Jeg tror at bransjen vår, som kontinuerlig gjør seg tanker om hvilken rolle vi skal fylle, deler de samme ambisjonene som det internasjonale romfartssamarbeidet.»

Akio Toyoda 

Ved å bruke den samme brenselcelleteknologien som i Toyota Mirai her på Jorden, demonstrerer dette prosjektet visjonen vår om å skape bedre mobilitet for alle, uten skadelig påvirkning.

Manifestfilm

Vi tror at bevegelse er instinktivt hos mennesket og når vi kan bevege oss, er alt mulig. Og «månebilen» vi lager i samarbeid med JAXA har også en viktig rolle for å oppnå bærekraftig utvikling og utvide rekkevidden for menneskelig aktivitet. I utforskningen av verdensrommet er samarbeidsprosjekter vesentlige og JAXA gir uttrykk for at deres tillit er styrket av «den dokumenterte holdbarheten og ytelsene til kjøretøy fra Toyota» og av Toyotas miljøteknologier basert på brenselceller.

rover on the moon
The rover close up

Selve «månebilen»

På Månens overflate møter et kjøretøy mange nye utfordringer. Tyngdekraften er en sjettedel av Jordens samtidig som Månen har et vanskelig terreng med kratere, klipper og skråninger. Den er utsatt for stråling og temperaturforholdene i vakuummiljøet er langt barskere enn på Jorden. Konseptmodellen av Toyotas månekjøretøy imøtekommer alle de spesielle kravene forholdene stiller.

Brenselceller

I tillegg til prosjekteringen, er JAXAs månebil en viktig test og anerkjennelse av Toyotas hydrogenteknologi.

«Brenselceller utnytter ren energi og slipper bare ut vann, har høy energitetthet og kan levere mye energi. Dermed er de spesielt godt egnet for prosjektet vi utvikler sammen med JAXA», sier Shigeki Terashi, viseadministrerende i Toyota.

Toyota har lenge arbeidet med planer for et bærekraftig, mobilt samfunn på Jorden som inkluderer en miks av elektrifiserte og brenselcellebiler. For den japanske romforskningsorganisasjonen, JAXA, har disse bilene enda større potensial, siden de slipper ut færre skadelige substanser, som f.eks. partikler, enn det som finnes i luften som tas inn. Denne egenskapen, såkalt «minus-utslipp», er én av de faktorene som dette programmet forsøker å forbedre ytterligere.

Astronaut in rover

Les mer

Slik virker fremtidens superbatteri Slik virker fremtidens superbatteri Fremtidens el- og hybridbiler vil få lengre rekkevidde, de vil lade raskere og koste mindre – samtidig som de vil kreve færre ressurser fra naturen. Nordmenn elsker hybrid Nordmenn elsker hybrid 2018 har så langt vært et godt år for Toyota. Fire av de fjorten mest solgte bilmodellene i Norge kommer fra det japanske merket. Land Cruiser 2018 er kommet og vi har satt den på prøve under utfordrende forhold.  Land Cruiser 2018 er kommet og vi har satt den på prøve under utfordrende forhold. Vi tok med oss en liten gjeng for å teste vår nye Land Cruiser. Her kan du se hvordan selgerne våre reagerte på de nye finessene og hvordan bilen selv tok utfordringene i det krevende terrenget. Toyota best i bransjen på Norsk Innovasjonsindeks Toyota best i bransjen på Norsk Innovasjonsindeks Innovasjonsevne er viktig for å være attraktiv på sikt, sier en av forskerne bak undersøkelsen.
Dine personverninnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen på siden vår, for å levere tjenester fra tredjeparter, for å hjelpe oss med å forstå og forbedre hvordan nettstedet fungerer, og for å gjøre vår kommunikasjon mer relevant for deg. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når du selv ønsker.

Endre innstillinger
Les mer om informasjonskapsler