2000GT

Toyota motorsportshistorie (del 2)

Toyota 2000GT ble berømt for sin hovedrolle ved siden av Sean Connery i James Bondfilmen “You Only Live Twice” som kom i 1967. Bilen vakte oppsikt verden over og alle forstod at Toyota mente alvor med å utfordre de beste europeiske sportsbilene.

Japans første superbil

Arbeidet med konseptmodellen for Toyota GT ble påbegynt like etter Japans Grand Prix i 1964. Utvikling var et samarbeid med Yamaha Motor Co og ble ledet av Shoichi Saito. Hans briefing var enkel: “Gjør det som er nødvendig, ikke bare for å lage GT2000, men gjør den til en av de – eller kanskje også den – beste bilene i verden”. Et år senere var Saitos visjon blitt virkelighet og prototypen, kalt 280 A1, ble avduket på “Tokyo Motor Show” i 1965.

2000GT ble formet med myke, buede linjer som kan minne om en colaflaske og hadde store lykter bak pleksiglass ved siden av grillen, noe som gjør den umiddelbart gjenkjennelig selv i dag, mer enn et halvt århundre senere. Det lange, buede panseret dekker en kraftfull motor og flukter med de nedfellbare lyktene som bidrar til enda bedre aerodynamikk når de ikke er i bruk.

/
/
 
/
/

Det er lett å se at GT2000 var designet med føreren i tankene. Kupeen er er gjennomført med fokus på førerens behov og måler ikke mer enn 116 cm over bakken på det høyeste. Den er plassert langt bak og gir bilen fine proporsjoner og god balanse.

Ytelsene var i verdensklasse på denne tiden: En rekkesekser på 2 liter utviklet 150 HK og sørget for at 2000GT fikk en topphastighet på 220 km/t. Bilen markerte seg i motorsport og skrev seg inn i historiebøkene, blant annet med en rekke fartsrekorder – 3 verdensrekorder og 13 internasjonale rekorder blant de fremste – og bilen stilte opp med stor suksess både i USA og Japan og tok dobbeltseier i Fuji 24-timersløpet i 1967.

Etter 3 korte år og en 337 biler produsert, rullet den siste 2000GT ut fra fabrikken i 1970. Et signal om hvor viktig denne bilen har blitt for Toyotas utvikling, kan spores i designet til nyere modeller fra Toyota, som Supra og GT86. Det finnes ikke noe større kompliment enn det.

Bakgrunnsbilder

Last ned et utvalg bakgrunnsbilder til din PC.

Mer fra Toyotas arv

Historien om Prius Historien om Prius Oppdag historien om Prius, verdens første masseproduserte hybrid. Toyota 2000GT: Japans første superbil Toyota 2000GT: Japans første superbil Oppdag Toyota 2000GT, Japans første superbil. Toyota Corolla: Folkebilen Toyota Corolla: Folkebilen Oppdag Corolla, Toyotas første familiebil. Den ble designet for å overgå publikums forventinger, med egenskaper verden aldri før hadde sett hos en familiebil. Land Cruiser-historien Land Cruiser-historien Hvordan beskriver du med ett ord en bil som har oppnådd legendarisk status over hele verden – er det riktige ordet slitesterk, røff, pålitelig eller ustoppelig? Land Cruiser er alt dette, og mere til.

CELICA

Toyotas sportsbilhistorie (del 3)

Dine personverninnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen på siden vår, og for å gjøre vår kommunikasjon mer relevant for deg. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når du selv ønsker.

Endre innstillinger
Les mer om informasjonskapsler