1. Nyttelast
Jeg ønsker å...

Hva er nyttelast og hvorfor er det viktig?

Nyttelasten på et kjøretøy handler om mer enn bare å pakke ting inn i bagasjerommet. Det er en kritisk faktor som påvirker kjøretøyets ytelse, sikkerhet og lovlig drift. I denne artikkelen vil vi dykke inn i betydningen av nyttelast, hvorfor det er viktig, og hvordan du kan sikre at du holder deg innenfor grensene for en trygg og problemfri reise.

Hva er nyttelast

Når det kommer til valg av ny bil, er det en rekke faktorer som spiller en viktig rolle i beslutningsprosessen. En av de mest oversette, men likevel avgjørende faktorene, er nyttelasten til kjøretøyet. Nyttelasten refererer til den totale vekten av passasjerer og last en bil kan trygt transportere. Å forstå hvorfor nyttelast er viktig ved kjøp av bil, og hva som kan skje hvis vekten overskrider grensen, er avgjørende for å unngå potensielle problemer og sikre en trygg kjøreopplevelse.

NAF har regnet ut
Hver passasjer har fått en standard vektkvote på 75 kg. Det betyr at hvis en bil skal registreres som 5-seter må den ha kapasitet til å ta minst 300 kg nyttelast – som utgjør fire passasjerer (75 kg x 4 = 300 kg).

Dette uten å i det hele tatt tenke på bagasje og løsøre som ladekabler og drikkevarer. Det tar heller ikke hensyn til at folk veier forskjellig. Noen veier mer enn 75 kg, mens andre veier mindre. NAF har gjort matten og kommet frem til at 480 kg for en ordinær familie er det man burde strekke seg etter.

Maks nyttelast på våre bestselgende modeller

 • bZ4X Active Tech AWD

  Maks nyttelast: 462 kg i tillegg til fører på 75 kg
 • Corolla Cross Executive AWD

  Maks nyttelast: 430 kg I tillegg til fører på 75 kg
 • Yaris Cross Active Tech AWD

  Maks nyttelast: 411 kg I tillegg til fører på 75 kg
 • RAV4 PHEV Active Tech AWD

  Maks nyttelast: 507 kg I tillegg til fører på 75 kg
 • Hvorfor er nyttelast viktig?

  1. Sikkerhet: Overlasting av kjøretøyet kan føre til farlige situasjoner. Bilen kan bli vanskeligere å kontrollere, spesielt i nødsituasjoner eller under dårlige værforhold. Dette kan øke risikoen for ulykker og skader.

  2. Bilens ytelse: En overbelastet bil kan oppleve redusert ytelse, som lavere akselerasjon, lengre bremselengder og dårligere drivstofføkonomi. Dette kan ikke bare påvirke kjøreopplevelsen negativt, men også resultere i høyere driftskostnader på lang sikt.

  3. Slitasje og vedlikehold: Overbelastning kan føre til økt slitasje på bilens understell, bremser, dekk og motor. Dette kan føre til tidligere behov for reparasjoner og økte vedlikeholdskostnader.

  4. Juridiske konsekvenser: Mange land har strenge regler og forskrifter knyttet til nyttelastgrenser. Å overskride disse grensene kan føre til bøter, straffepålegg eller til og med inndragelse av førerkortet.

Ja, overlast kan være farlig

Bilens maksimalt tillatte totalvekt er satt av en grunn. Bremser, hjuloppheng og lignende er montert basert på å tåle den vekten, så det å kjøre med overlast påvirker kjøreegenskapene til bilen. Overlast går rett og slett utover trafikksikkerheten.

Teknisk konsulent hos NAF, Tom Andre Nilsen forklarer:

– Den svingen du er vant til å ha god kontroll gjennom, blir vanskeligere å holde når bilen er tyngre enn den er beregnet for å være. Bremselengden vil også forlenges. Skulle noe oppstå og du må foreta en kritisk manøver, er det ikke sikkert at marginene er på din side når bilen er overlastet, sammenlignet med en normalt lastet bil.

Det kan vi se med egne øyne i videoen ovenfor. Gjennom svingen blir det tydelig at den overlastede bilen fort kommer over i motgående kjørefelt når den holder samme hastighet som den tomme bilen.

I bremsetesten vi utførte på banen, økte bremselengden med 3,8 prosent når bilen var overlastet.

I utgangspunktet høres dette ikke så mye ut, men der hvor den tomme bilen stanser, holder den overlastede bilen fremdeles 22 kilometer i timen. Det betyr at det hinderet en tom bil klarer å stoppe for, ville den overlastede bilen treffe med en kollisjonskraft på 4,7 tonn.

Dersom du havner i en ulykke og etterforskningen viser at bilen din har vært for tung, risikerer du også avkortning i forsikringen.

 • bZ4X – topp tre på nyttelast

  Visste du at de fleste elbiler ikke har lov til å kjøre med like tung last som konvensjonelle biler i samme klasse? Uten en skikkelig sjekk av den reelle nyttelasten, er det en liten risiko for at du kan bli eier av en elbil som ikke har nok nyttelast til dine behov.

  Er du ute etter en elbil kan det lønne seg å finne en av de få som faktisk har kapasitet til både passasjerer og bagasjen deres – slik som f.eks Toyota bZ4X.

Nyttelastberegning og tilhenger

 • Nyttelastberegning er en viktig del av å forstå hvor mye vekt en bil eller lastebil kan trygt transportere. Dette aspektet av bilkjøring er avgjørende for sikkerhet på veien, for å unngå overbelastning og for å oppfylle juridiske krav. Nyttelastberegningen tar hensyn til flere faktorer, inkludert bilens egenvekt, passasjerer, last og eventuell tilhenger som trekkes.

Nyttelast med tilhenger:

Når du trekker en tilhenger, må du også ta hensyn til vekten av tilhengeren og lasten den bærer. Det er en egen vektgrense for tilhengeren som må overholdes. Å trekke en overbelastet tilhenger kan forverre de nevnte problemene, inkludert redusert kontroll og lengre bremselengder.

I tillegg må du vurdere din bilens hestekrefter og bremsekraft når du trekker en tilhenger. En tung tilhenger kan påvirke bilens akselerasjon og evne til å bremse effektivt.

For å være sikker på at du overholder nyttelastgrensene når du bruker en tilhenger, bør du konsultere bilens brukermanual, veiledningene fra tilhengerprodusenten og lokale lover og forskrifter. Å forstå og respektere nyttelastgrensene er avgjørende for sikker og ansvarlig kjøring.

Hvordan utføres nyttelastberegning:

 1. Egenvekt: Først og fremst må du vite bilens egenvekt, også kjent som tomvekten. Dette er vekten av kjøretøyet når det er tomt for passasjerer og last. Du finner vanligvis denne informasjonen i bilens brukermanual eller på et klistremerke på døren eller i motorrommet.

 2. Passasjerer: Antall passasjerer som skal være i bilen, legges til tomvekten. Hver passasjer har en estimert gjennomsnittsvekt, vanligvis rundt 70 kilo per person.

 3. Last: Eventuell last som du planlegger å plassere i bilens bagasjerom eller lasterom må også legges til. Dette inkluderer bagasje, utstyr eller annen nyttelast. Vekten av lasten måles i kilo.

 4. Tilhenger: Hvis du planlegger å trekke en tilhenger, må du også ta hensyn til tilhengerens egenvekt og lasten den bærer. Dette legges til den totale nyttelasten.

Hva skjer hvis nyttelastgrensen overskrides:

Å overskride nyttelastgrensen kan få alvorlige konsekvenser, både for kjøretøyets ytelse og for trafikksikkerheten:

 1. Redusert kontroll: En overbelastet bil kan bli vanskeligere å kontrollere, spesielt ved akselerasjon, bremsing og svinging. Dette kan øke risikoen for ulykker.

 2. Bremselengde: Overbelastning kan føre til lengre bremselengder, noe som reduserer evnen til å stoppe raskt i nødsituasjoner.

 3. Slitasje: Overbelastning fører til økt slitasje på bilens bremser, dekk, understell og motor. Dette kan føre til tidligere behov for reparasjoner og vedlikehold.

 4. Juridiske konsekvenser: Å overskride disse grensene kan føre til bøter, straffepålegg eller til og med inndragelse av førerkortet.

Nyttelast og varebil

 • Sikkerhet: Overbelastning av kjøretøyet kan føre til farlige kjøreforhold og øke risikoen for ulykker.

  Ytelse: Overvekt kan redusere bilens akselerasjon, bremseytelse og drivstoffeffektivitet.

  Slitasje: Overbelastning kan føre til økt slitasje på kjøretøyet, som dekk, bremser og understell, og resultere i høyere vedlikeholdskostnader.

  Juridiske konsekvenser: Mange land har lover og forskrifter som begrenser nyttelasten for å sikre trafikksikkerheten. Å overskride disse grensene kan føre til bøter og andre juridiske konsekvenser.

  Derfor er det viktig å være oppmerksom på nyttelastgrensen for ditt kjøretøy og sørge for at du ikke overskrider den for å opprettholde sikkerhet og samsvar med loven.

Så kort oppsummert, nyttelasten på et kjøretøy er en kritisk faktor som påvirker både ytelse og sikkerhet. Å overholde nyttelastgrensen er avgjørende for en trygg og effektiv kjøreopplevelse, samtidig som det bidrar til å unngå juridiske problemer. Det er derfor viktig å være oppmerksom på denne grensen og respektere den for å sikre en jevn og ansvarlig reise på veien.