1. Elbil
  2. Prøvelading mot ladestress
Jeg ønsker å...

PRØVELADING MOT LADESTRESS

Du er ikke alene om å ha spørsmål om lading. Overgangen fra bensin til strøm kan virke overveldende for noen, og særlig hvordan det vil bli å lade fremfor å fylle drivstoff. Dette kan vi alt om i Toyota, så derfor inkluderer vi prøvelading som en naturlig del av prøvekjøringen – for den som ønsker det. Det betyr at når du besøker oss for å prøvekjøre en elbil, viser vi deg også hvordan du lader bilen og hjelper deg med alle spørsmål du måtte ha.

Velkommen til prøvelading!

ØNSKER DU Å PRØVELADE?

Velg tid og sted for prøvekjøring og (inkl. prøvelading) direkte i vår prøvekjøringskalender. 

 

Bestill prøvekjøring Prisliste - bZ4X Opens in new window

Ladehastighet, lademuligheter og ladekabler

En elbil kan lades med varierende hastighet og med hjelp av ulike kabler/metoder. Og det er kanskje allerede her bekymringene og spørsmålene dukker opp. Om du tenker på lading av en elbil som på lading av et hvilket som helst annet apparat, vil du se at prinsippene er ganske like. Og nesten like enkelt.

I hovedtrekk kan vi si at det finnes tre ulike lademuligheter med tre ulike kabler for å lade en elbil. 

  1. Normallading (AC lading) med type2 kabel
  2. Hurtiglading (DC lading) med CCS eller Chademo kontakt
  3. Nødlading med bilens nødladekabel

 

Normallading (AC lading, Destinasjonslading)

90% av all elbillading i Norge skjer hjemme ved hjelp av en ladeboks som du enkelt kan kjøpe sammen med bilen hos din forhandler. Dette er en økonomisk, trygg og bekvem måte å lade elbilen på. Man lader når strømmen er billigst og står opp til full-ladet bil. Kjært barn har mange navn og denne formen for lading kalles både normallading, AC lading og destinasjonslading. Prinsippet er at ladeboksen forsyner bilen med vekselstrøm som så likerettes ved hjelp av bilens ombordlader. Hastigheten vil variere, men normalt rekker man å fullade bilen i løpet av natten. Normallading foregår også på arbeidsplasser, hoteller, kjøpesenter og parkeringsanlegg. Man lader der bilen står parkert, derav navnet destinasjonslading. Ønsker du å lese mer om hjemmelading passer for deg?  Her finner du vår kampanje på ladeboks fra Toyota.

Hurtiglading (DC lading)

Hurtiglading er det man i hovedsak gjør på ladestasjoner langs veien. Her forsyner ladestasjonen bilen med likestrøm som kan gå direkte inn på batteriet og ladehastigheten kan være betydelig høyere. Ladestasjonen har fast kabel, så man trenger ikke å ta med egen. Det finnes to ulike standardkontakter for hurtiglading - Chademo og CCS, der CCS er den mest utbredte i Europa. Mange synes det er vanskelig å vite hvordan man kan lade hos ulike operatører som alle har hver sin app og hver sin betalingsprosedyre. Et godt råd er å bli med i Toyotas ladenettverk der du får tilgang til 80% av alle offentlige ladepunkter med et ladekort og en samlet faktura pr. mnd.

Nødlading

Nødlading følger samme prinsipp som normallading, men går betydelig saktere. Her kobler man bilens nødladekabel til en vanlig stikkontakt. Dette er en lademetode som ikke anbefales til regelmessig lading da vanlige stikkontakter ikke er beregnet på denne type belastning over tid. Følg derfor med på evt. varmgang og skru evt. ned ladestrømmen i bilen. 

Lad-ferdig-gå!

Ikke la bekymringen over lading holde deg igjen. Tenk på elbilen som nok et ladbart apparat som ikke er veldig annerledes enn å lade mobilen din. Egentlig er du allerede godt kjent med prinsippet, så la oss ta deg med på en ladetur og få det bekreftet.

UTFORSK TOYOTA LADENETTVERK

Bli med i et av de største offentlige ladenettverkene i Europa – og få tilgang til 592 068 ladepunkter.
Les mer om ladenettverket

Prøvekjøre bZ4X?

Ønsker du å prøvekjøre vår helelektriske bZ4X med prøvelading inkludert?
Bestill prøvekjøring

Prøvekjøre Proace EV?

Ønsker du å prøvekjøre vår helelektriske varebil, Proace EV, med prøvelading inkludert?
Bestill prøvekjøring

Prøvekjøre Proace City EV?

Ønsker du å prøvekjøre vår helelektriske varebil, Proace City EV, med prøvelading inkludert?
Bestill prøvekjøring
Publisert: 31.05.2024  

Les mer om lading

Les mer om kjøreegenskaper

Les mer om rekkevidde