1. Nyheter
 2. Generelt
 3. Birgit Skarstein ror videre med Toyota
Jeg ønsker å...

Birgit Skarstein ror videre med Toyota

Da Birgit Skarstein takket ja til å bli med i Team Toyota i 2018 var vi i ekstase. Nå, fire år og en høstpreget skogsvei senere er vi på vei for å signere en ny avtale. Etter en stund leder GPSen inn på en smal grusvei, en strekning paralympier Birgit kjører ofte. Faktisk hele seks ganger i uken.

Vi parkerer på Årungen Rostadion, rett ved en innsjø omringet av høstfarger. Det er kaldt og tåken ligger tett over det speilblanke vannet. Selv om det er nært frysepunktet stopper ikke Birgit å ro.

Birgit er bare en skygge langt ute på det tåkete vannet. Et vann hun har brukt utallige timer på, og når det først fryser til, drar hun videre. I år går turen ned til Italia for å fortsette roingen gjennom den kaldeste delen av vinteren.

 • Da Birgit kommer inn mot land forteller hun om dagens første økt.

  “Nydelig, men litt kaldt” sier hun med et smil.

  “Når det kommer frostrøyk i båten kan det bli kjølig, men det blir også så stille og fint ute på vannet”.

  Birgit og trener Johan Lidberg har allerede vært ute på vannet i en god time. De to har jobbet sammen i 9 år, og når Birgit ror, kjører Johan i en båt bak med kaffen på termos.

Birgit inviterer opp i klubbens lokale på en kaffe. Klubbhuset er til vanlig et lunt og oppvarmet fristed, men nå er det litt kjølig.

“Vi sparer på strømmen, så da er det faktisk litt vanskelig å være her mellom øktene på dagtid. Vi sitter som regel med tre lag ull, boblejakke og lue innendørs” ler Birgit, på vei inn mot kjøkkenet.

 • Stolt av å være med på laget

  “Jeg syntes at Toyota er en utrolig amibsiøs aktør i et marked som har mye å si for mange. Hvis du klarer å påvirke hvordan folk flytter seg, altså mobilitet, så påvirker du folk i hele verden. Det har noe å si for avtrykket vi legger igjen og ikke minst, det har noe å si for friheten til mennesker.”

  “Toyota er en veldig stødig og ryddig aktør som har gjort noe veldig positivt ut av samarbeidet, både med de olympiske- og paralympiske lekene. Måten de forvalter det på står det respekt av, så jeg er veldig stolt av å kunne være en del av det.”

Lekenhet og mot

Birgit forteller videre at hun, og Toyota har mange ting til felles.

“Jeg tror vi begge er bevisst hva vi holder på med, og hvorfor vi gjør ting. Vi har tydelige mål for å få stødigere verdier i alt vi holder på med. I tillegg har Toyota en lekenhet jeg kjenner meg igjen i. Det å tørre og prøve nye ting, tørre å gå litt utenfor boksen og ikke minst tørre å satse litt.”

Oppskriften for et godt samarbeid

Levangerjenta konstaterer at et godt samarbeid kan kokes ned til fem punkter: Felles verdier, felles mål, god kommunikasjon, åpenhet, og at man er flink til å gi både ris og ros. Egenskaper de er gode på i toppidretten. Det er de nødt til.

“Ved at man er ærlig på de tingene som går bra og dårlig, gir man seg selv og hverandre en mulighet til å utvikle seg.”

Kontinuerlig utvikling

Utvikling er nemlig en av de store fellesverdiene. Birgit setter sammen et smørbrød mens hun forteller om ´Kaizen´, ett av Toyotas grunnprinsipper, som betyr ´kontinuerlig forbedring´.

“Kaizen er jobben min. Det å hele tiden strekke seg til å bli bittelitt bedre. Det er dette toppidretten går ut på. Det er å finne de små knepene, og da finne mange nok av dem, og kontinuerlig forbedre dem, som til slutt utgjør store forskjeller. Og det opplever jeg at også Toyota gjør.”

Informasjonssjef i Toyota, Espen Olsen, legger til:

“Det er fokus på detaljene og å hele tiden forbedre produktene og prosessene vi jobber med i alle ledd av organisasjonen. Fra fabrikken til delelager, fra forhandler til kundebehandling. At vi hele tiden jobber for å gjøre ting mer effektivt og hvordan vi kan gi enda bedre kundeopplevelser.” 

“Å finne nye måter vi kan tilby kundene noe som dekker deres behov på. Vi har veldig mye felles med idretten som vi kan lære av. Spesielt det med samarbeid går hånd i hånd med det vi har fokus på internt i Toyota.“

En god ambassadør

“Birgit personifiserer de verdiene vi er ute etter på en god måte, og har toppidrettskulturen med seg. Ikke minst det med kontinuerlig forbedring, og samarbeid med andre. Birgit er en ekte lagspiller, som er veldig viktig for oss. Samarbeid har en viktig betydning for oss internt, og når vi ser andre rundt oss samarbeide på en god måte, blir vi veldig inspirert.”

“Så er det også viktig for oss at vi har positive ambassadører utad. Det merker vi at både internt og hos våre kunder. Birgit blir virkelig satt pris på.“

Vi gleder oss til å støtte henne videre mot Paris 2024 og håper på å heie henne frem til nok en gullmedalje.