1. Nyheter
  2. Generelt
  3. Hybriden skal stå en god stund
Jeg ønsker å...

Hva skjer med hybriden min hvis jeg ikke kjører på lang tid?

Enkelte hybrideiere lurer kanskje på hvilke konsekvenser man vil kunne oppleve etter lengre tids inaktivitet for bilen, spesielt med tanke på batteriets ladningsnivå.

Det beroligende svaret er at det ikke vil bli behov for komplisert vedlikehold. Samtidig er det noen enkle tips du kan følge for å være sikker på at hybriden din holder seg i topp stand mens den er står parkert.

Hybridene fra Toyota har som regel to batterier: et på 12 volt (til bl.a. lykter og lydanlegg etc.) og et høyspent hybridsystem-batteri (til oppstart av forbrenningsmotor og drift av elektriske motorer).

Den enkleste måten å vedlikeholde spenningen i disse batteriene på, er rett og slett å gjennomføre vanlig startprosedyre. Altså, trykke på “Start”-knappen med foten på bremsen, og se at “Ready”-lampen lyser i dashbordet.

Vi anbefaler deg å la bilen stå i “Ready”-modus i en halvtimes tid før du skrur av, og at du gjør dette ca hver 4. uke. Vennligst ikke forlat bilen mens den står i “Ready”-modus.

Mens bilen er i “Ready”-modus kan det hende at du merker at forbrenningsmotoren starter opp, dette er en vanlig del av ladeprosessen. Det kan være fristende å skru på radio eller andre systemer for å få tiden til å gå, men husk at disse vil bruke små mengder strøm, så det er best å la dem være avskrudd.

Pass på at håndbremsen er på – det er ikke nødvendig å ta en kjøretur. Samtidig vil vi understreke at denne prosedyren bør gjennomføres et sted der det er god ventilasjon. Husk spesielt på dette hvis du pleier å parkere i garasje.

Hva hvis Toyotaen min ikke er hybrid?

Bensin- og dieselbilene våre har kun et 12-volts batteri som gir strøm til startmotoren i tillegg til systemene nevnt over. For en vanlig oppstart av konvensjonelle bensin- og dieselmotorer, kreves det om lag 20 minutters gange for å tilbakeføre kraften som ble brukt på å starte opp. For å vedlikeholde disse batteriene anbefaler vi at man tar i bruk en vedlikeholdslader.

Er det noe annet jeg må gjøre?

Enten du eier en hybrid eller en Toyota med en forbrenningsmotor, er det flere enkle ting du kan gjøre for å vedlikeholde bilen og sikre at Toyotaen din beholder helse og humør.

• Sjekk at lufttrykket i dekkene er på anbefalt nivå, og etterfyll om nødvendig. Det kan være lurt å gjøre dette igjen den første gangen du skal kjøre etter lengre tids inaktivitet.

• Vask bilen grundig innvendig og utvendig. Om bilen skal stå i en garasje bør du passe på at den er helt tørr før du parkerer den der.

• Har du tenkt å oppbevare bilen i en garasje, pass på at det er god ventilasjon der. Om området er trygt nok kan du vurdere å åpne et av vinduene litt, for å sikre lufting av interiøret. Hvis du gjør dette må du kanskje endre på alarminnstillingene for å ikke trigge inntrengersensoren. Finn mer informasjon om dette i bilens instruksjonsbok.

• Hvis du har en 12-volts batterilader eller en solcelle-lader og vet hvordan du skal bruke dem, så er dette en god måte å holde batteriet fulladet på mens bilen står parkert over lengre tid.

• Hvis bilen din er utstyrt med med “Smart Entry” og “Smart Start”-funksjon og systemet ikke benyttes på lang tid, vil en funksjon som sparer batteriet automatisk aktiveres slik at nøkkelbatteriet og 12-voltsbatteriet ikke lader ut. Nøkkelbatteriet brukes minimalt så lenge nøkkelen ikke mottar radiosignaler.

• I mange av modellene med dette systemet er det mulig å sette nøkkelen i strømsparingsmodus manuelt, se instruksjonsboken for mer info. Hvis det er lenge til du skal kjøre bil igjen, legg nøkkelen på et smart sted. Dermed vil ikke nøkkelen ”våkne” i unøde om du går forbi garasjen eller oppkjørselen.

• Skal bilen stå parkert på privat eiendom (f.eks i garasje), kan du vurdere å avregistrere bilen digitalt hos Statens Vegvesen. 

• Når du avregistrerer kjøretøyet ditt sies både forsikring og trafikkforsikringsavgift automatisk opp. Du betaler kun trafikkforsikringsavgift for den tiden kjøretøyet er forsikret og påregistrert.

• Før du kan registrere bilen på nytt må du ha forsikret kjøretøyet (trafikkforsikringsavgift inkluderes i forsikringen), godkjent EU-kontroll, betalt eventuell skyldig årsavgift fra tidligere år.