1. Nyheter
  2. Generelt
  3. Starter og gar, selv etter 50 ar
Jeg ønsker å...

Starter og går, selv etter 50 år!

Her forleden dag tikket det inn en henvendelse i innboksen vår. Flemming Hølvold, en stolt eier av en Toyota Celica 1972 modell tok kontakt for å dele historien om bilen som i år fyller hele 50! Flemming overtok Celicaen sist vinter, og har iløpet av det knappe eierskapet blitt svært glad i bilen.

– Jeg kjøpte bilen av rent nostalgiske grunner, da dette var akkurat samme bil som min første tilbake i 1986, dog i en annen farge.

Som en ofte får med sin første bil, har Flemming mange gode minner og har tenkt mye på både bilen og de gode opplevelsene i ettertid.

– Det beste minnet jeg har fra den første Celicaen, er nok da vi klarte å presse fem ungdommer inn i den og rygget opp og ned Kirkenesgatene mens vi spilte Black Sabbath og tilsvarende musikk.

Selv om bilen knapt har vært i Flemmings eie i et år, skapes nye minner hver gang tenningen vris om. 

– Det beste minnet jeg har med den “nye” Celicaen er nesten det samme. Når jeg setter meg inn en finværs søndag, sveiver ned alle vinduene og bare cruiser rundt til ulike steder i østlandsområdet. Kanskje stopper jeg ved en iskiosk eller en bensinstasjon, og da går det ikke mange minuttene før det kommer noen bort og vil prate om gamle minner, eller bare syns bilen er flott.
– De fleste syns det er imponerende at den ser såpass fin ut etter alle disse årene. Det er også ganske mange som kommenterer at det er svært sjelden de ser akkurat den biltypen. Det sies at det ikke er uvanlig å se spesielle og dyrere biler fra den tiden, og at det dermed er gøy å se vanligere biler som er tatt godt vare på. 

Bilen har en lang historie å fortelle

Selv om den har hatt 6 eiere før Flemming, kan han fortelle mye om bilens fortid. Omtrent helt fra den rullet ut av fabrikken i Japan, til den ble overtatt av Flemming selv et halvt århundre senere.

– Den første eieren var opprinnelig fra Ungarn og jobbet i mange år på Nationaltheateret i Oslo. Han var svært nøye med bilen og eide den i hele 30 år! Hver sommer de første 20 årene kjørte han bilen fra leiligheten sin på Bislett i Oslo til hovedstaden i Ungarn, Budapest.

En tur som i dag er i overkant av 20 timer konstant kjøring, og nesten 2000 kilometer med veistrekke.

– Etter dette ble bilen overtatt av noen fra Toyota selv som kjente bilens historie, før den gikk videre til en kar fra Trøndelag som gjorde noen mindre reparasjoner og fikk bilen hellakkert i originalfargen. Kudos til de tidligere eierne som har tatt vare på bilen. Deres filosofi har hele veien vært å prøve å bevare mest mulig originalt og ikke gjøre modifikasjoner eller endringer på bilen.

Museumsbil, filminnspilling og motorshow

Før Flemming fikk bilen i sitt eie var den stilt ut på Ådalsbruk Motormuseum i nesten 5 år, men showroombil er den fortsatt innimellom. Nylig var Toyota Celicaen med i en serieinnspilling for Viaplay, og nå i oktober stilles den ut på Oslo Motorshow i Lillestrøm.

Er du heldig får du kanskje slått av en liten prat med Flemming selv, langs veien når sola skinner!