1. Nyheter
  2. Motorsport
  3. Formula drift 2021 Aasbo
Jeg ønsker å...

Parkerte konkurrentene i California

FREDRIC AASBØ VANT FORMULA DRIFT 2021

"Vi har kjempet så hardt de siste seks årene, i et felt som bare blir tøffere og tøffere, og nå gikk det hele veien. En fantastisk følelse!"

Toyota-ambassadør Fredric Aasbø har tilbrakt den siste tiden på andre siden av dammen, nærmere bestemt i California. Der avsluttet han sesongen med sammenlagtseier i Formula Drift 2021, og han kunne ikke vært mer fornøyd med resultatet.

- Dette mesterskapet er vår største bragd hittil! Og jeg må rette en stor takk til Toyota - både her i USA og i Norge - som har gitt oss muligheten til å konkurrere på dette nivået. GR Supraen er helt rå - og jeg gleder meg til fortsettelsen!

Til tross for gledestårer og sammenlagtseier, forteller Fredric at det på ingen måte var gitt at han kunne delta i finalen. Før det neste siste løpet i sesongen, så det nemlig mørkt ut for 36-åringen fra Ski.

- Jeg fikk skulderen ut av ledd én uke før løpet i Long Beach. Det var noen nervepirrende dager med legesjekker, MR-scans også videre, for å finne ut om jeg i det hele tatt kunne delta. Heldigvis ble enden på visa at jeg fikk kjøre, og vi kjempet oss til en andreplass og sammenlagtledelse, forteller Fredric.

Èn sving av gangen

Det er ingen tvil om at det ligger hardt arbeid bak gullmedaljen. Hvordan forberedte du deg til finalen i årets sesong?

- Det handlet om å bli i så god form som mulig, både for bilen og meg. Gutta i teamet jobbet for fullt med å gjøre klar Supra’en til Irwindale Speedway, som er blant de raskeste banene vi konkurrerer på.

Før finalen hadde han flest poeng av alle deltakerne. Det skilte henholdsvis 19 og 20 poeng ned til andre- og tredjeplassen, og 100 er den høyeste poengscoren man kan få. Målet var å sikre sammenlagtseieren, og Fredric hadde kjøreplanen klar.

- Det var kun én ting som gjaldt, og det var å ta for seg løpet på akkurat samme måte som vi gjør med hvert eneste løp: Forberede oss så godt vi kan, både når det gjelder utstyr, mentalt og oppsett, og ta én sving av gangen og glemme sammenlagtresultatet.

Faste rammer

Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene når Fredric skal konkurrere. Ikke bare ligger det nøye planlegging og strategier bak kjøringen, drifteren er også opptatt av å holde seg til sine egne rutiner før start.

- For meg er det viktig med noen faste rammer. Det innebærer blant annet: ingen festing én uke før løpet, spise mat jeg kjenner til, lade batteriene og jobbe med teamet på forberedelser.

Mestringsfølelse viktigst

Finaleløpet var det åttende og siste i serien. Fredric har fått ulike plasseringer gjennom hele sesongen, men han er ikke i tvil om hvilken prestasjon han er mest stolt av.

- Banen i New Jersey hadde utrolig glatte og ujevne forhold, og det var generelt et veldig utfordrende løp. Vi jobbet hardere og bedre for tredjeplassen der, enn for seieren i St. Louis. Noen ganger er det ikke det å vinne som smaker best, men heller det å føle at man klarer å levere opp mot sitt absolutt beste, sier han.

Veien videre

Når Fredric setter seg bak rattet igjen, er det alt annet enn nerver som står i høysetet. Han har allerede planene klare, og er gira på å se igjen venner og familie.

- Først skal en gjeng norske og amerikanske venner av meg ut i ørkenen her i California, for å kjøre offroad med diverse Toyota firehjulstrekkere og buggier. Senere blir det kanskje en tur til SEMA Show i Las Vegas med sponsorer, før Norge – mitt favorittsted i hele verden - står for tur. Kanskje blir det også en liten ferie i hjemlandet, avslutter han med et smil.

Publisert første gang: 28.10.21