Sikring av last i bil

Å sikre last i bil er essensielt – her er det du må vite.

Heldigvis blir bilen din sikrere og sikrere, og ulykker på norske veier blir sjeldnere og sjeldnere. Likevel kan det utenkelige skje. Kreftene ved en kollisjon kan være vanskelig å ta innover seg. Ved en bråstopp i 80 kilometer i timen veier handleposen på ti kilo mer enn hele bilen din til sammen. En iPad blir plutselig til et 150 kilos våpen og en golden retriever får vekten til en elefant. Noe av det mest effektive du kan gjøre for å påvirke konsekvensene ved en mulig kollisjon er god sikring av både folk, dyr og last i bilen.

Allan Wågsæther, Produktsjef i Toyota Norge AS, er redd mange av oss ikke tenker på hvor viktig sikring faktisk er.
– Særlig sikring av last er lett å slurve med. Vi tenker gjerne at det ikke er så farlig. Turen er jo så kort eller tingene vi har med er jo så små. Fysikken tilsier dessverre noe helt annet, sier han.

/

Ifølge Allan Wågsæther, Produktsjef i Toyota Norge AS, er det å sørge for god sikring av alle løse gjenstander noe av det viktigste du gjør før du setter deg i bilen og kjører.

– Følgene er så store om det skulle gå galt, at dette burde være førsteprioritet hos alle førere. Ingenting burde ligge løst. I Toyotas modeller finner du en rekke smarte oppbevaringsrom slik at ingen løse gjenstander trenger å ligge i bilens kupe under kjøring, forklarer han.

Slik pakker du last

Det finnes noen hovedregler for pakking av last. Størst og tyngst kolli skal underst og fremst i bilen, mot seterygg. Slik holder du tyngdepunktet lavt i bilen og sørger for å opprettholde gode kjøreegenskaper. Lettere kolli plasseres oppå disse, samt i en eventuell takboks.

Ved last på taket er det viktig å sjekke vektgrense på både takboks, takstativ og biltak – her er det den laveste vektgrensen som gjelder! Deretter må du sikre lasten slik at bevegelse under kjøring eller ved kollisjon blir så begrenset som mulig. Lastestropper brukes når mye gods skal transporteres, men ved vanlige gjøremål og daglig kjøring har bilen gode løsninger for sikring av last.

– Under plata i bagasjerommet har du rikelig med oppbevaringsmuligheter. Du finner også nett som sikrer handleposer effektivt, samt festekroker til dager hvor større last skal sikres. Bilen har altså god sikring beregnet for daglig kjøring uten at du trenger å bruke stropper, eller liknende, forklarer han.

Ung Youtube
/
/
/


Les mer

Slik sikrer du barn i bil Slik sikrer du barn i bil Dette må du ta hensyn til ved sikring av barn i bil. En perfekt balanse mellom komfort og pris En perfekt balanse mellom komfort og pris Mer og mer av teknologien som gjorde klassiske «baksetebiler» behagelige har sakte men sikkert funnet veien inn i mer folkelige biler. Spesielt et bilmerke har funnet en perfekt balanse mellom pris og komfort. Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense har et nyutviklet sett aktive sikkerhetsteknologier som hjelper deg å kjøre trygt på dine reiser. Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense har et nyutviklet sett aktive sikkerhetsteknologier som hjelper deg å kjøre trygt på dine reiser.