1. Team Toyota
  2. Birgit Skarstein
  3. Prioriterte a bli best
Kontakt oss
Kontakt oss

Prioriterte å bli best

Det japanske ordet “Kaizen” kan oversettes til “kontinuerlig forbedring”, og er grunnstammen i Toyotas filosofi om at det alltid finnes måter å gjøre ting enda bedre på.

Denne tankegangen gjelder også i aller største grad for toppidrettsutøvere. Mens mange utøvere vier livet sitt til å mestre én øvelse, konkurrerer Birgit Skarstein i både roing og langrenn, og har deltatt i de Paralympiske leker både sommer og vinter.

Det kan kanskje virke som den spreke Levangerjenta har lett for det, men Birgit forteller at det er år med møysommelig trening og terping på detaljer som har gitt resultater.

Klare? Birgit og teamet gjør noen siste justeringer før start.Har aldri hatt et perfekt løp

Selv om merittlisten blir stadig lengre, sist med gullmedalje i singlesculler fra VM i roing 2019 i Østerrike, sier Birgit selv at hun aldri har hatt et helt perfekt løp.

“Jeg har aldri hatt et perfekt løp, og det er ikke et mål i seg selv. Men jeg har hatt veldig mange gode opplevelser stykkevis,” smiler Birgit og forklarer at en 90-minutters treningsøkt kanskje kan ha 20 sekunder som er utrolig bra. Deretter jobber hun og trenerteamet med å gjenskape det som ledet opp til og skjedde under de 20 sekundene.

“Kaizen handler om å være litt jorda og ha kontakt med realiteten. Etter at jeg vant mitt første VM-gull i 2014, så var det rett på full trening dagen etter”.

Med sitt første VM-gull hadde Birgit nådd en stor milepæl, men løpet hadde ikke vært perfekt. Hele teamet satt seg ned for å se på hva hun kunne gjøre bedre, og hva konkurrentene var bedre en henne på. Treningen, teknikken, utstyret, til og med hvordan motstanderne jobbet mentalt – alt ble analysert og puttet i en liste over forbedringspunkter Birgit måtte jobbe videre med.

En storfornøyd Birgit med ferskt VM-gull rundt halsen.

Blir bedre sammen

Samtidig som hun jobber hardt for å bli bedre og bedre som roer og skiløper, presiserer Birgit at man må bestemme seg for hvilke ting man skal bruke Kaizen- kraften sin på.

Hun mener man fort kan bli sliten hvis man tenker at man alltid skal utvikle seg på alt som menneske, og at man må være ærlig med seg selv og finne ut hva som er det viktigste for sitt liv. “Det går ikke an å perfeksjonere alt i livet. Det går alltid an å gjøre det bedre, men du er også god nok som du er!”

“Du må prioritere hva du skal bli bedre i, man kan alltid forbedre noe, men det er vanskelig å gjøre det helt alene, man trenger et team å gjøre det sammen med.”