1. Team Toyota
  2. Birgit Skarstein
  3. Skarsteins vei til verdenstoppen
Jeg ønsker å...

Konkurrerer i sommer- og vinter-OL: Skarsteins vei til verdenstoppen

Det er ikke mange toppidrettsutøvere som konkurrerer i teten både i sommeridrett og vintersport, men det gjør Birgit Skarstein. Levangerjenta har gang på gang utmerket seg i robåten, i skisporet og gjennom sitt store samfunnsengasjement.

Blant annet har Skarstein vunnet VM-gull i singlesculler tre år på rad (17, 18 og 19), og i april 2021 rodde hun inn til EM-gull i singlesculler i Varese, Italia. Sommeren 2019 ble hun hyllet for sitt oppgjør med kroppspress, og 27. april 2021 ble hun hedret som årets Peer Gynt - en pris hun ble tildelt for sitt brennende engasjement for mangfold og inkluderende fellesskap.

Den meritterte para-utøveren er et av de siste tilskuddene til Team Toyota. Hun konkurrerer i både roing og langrenn og er midt i mellom to verdenscuper når vi møter henne i hjemme i Oslo en junidag.

”Som toppidrettsutøver har du aldri helt fri eller ferie – det heter alternativ trening.”

”Nå om dagen er det veldig mye trening”, forteller Birgit med et smil. Rosporten har få konkurranser i året, men likevel veldig mange treningstimer. Selv om sporten er forholdsvis lite utbredt her i Norge så er den stor på verdensbasis, og nivået i de største konkurransene er skyhøyt. Når sesongen er over byttes årene ut med staver og skisirkus for Skarsteins del.

“Akkurat nå jobber vi med å time formtoppen, slik at den kommer akkurat tidsnok”, forteller Birgit videre. “Vi leker mye med formen for å være best mulig forberedt, og som toppidrettsutøver har du aldri helt fri eller ferie – det heter alternativ trening”.

Godt grunnlag og godt mot

Birgit har vært en aktiv jente helt siden barndommen, og den gang var det leken og det sosiale som hektet henne. Birgit hadde ingen drøm om å bli verdensmester, og det var først etter at hun ble skadet og måtte trene på en helt ny måte at ting begynte skje.

”Skulle kroppen tåle å bruke armene som bein resten av livet, måtte jeg bli dritsterk.”

“Styrke ble en vei til frihet. Skulle kroppen tåle å bruke armene som bein resten av livet, måtte jeg bli dritsterk”, forteller hun. “Jeg begynte å trene målrettet og strukturert, men mest for å få et så fritt liv som mulig. Jeg hadde god progresjon, trivdes i miljøet og i tillegg var det gøy å konkurrere, så til slutt bestemte jeg meg for å satse fullt. Da ble verdenstoppen målet”.

Samfunnsengasjert

I tillegg til å trene og konkurrere i både roing og langrenn, har Birgit mange jern i ilden også på fritiden – blant annet som styremedlem i Stiftelsen VI og kurator i foreningen Global Shapers Oslo. I 2013 ledet hun også ungdomsorganisasjonen Unge funksjonshemmede.

Når dagens treningsøkter er unnagjort synes Skarstein det er mer spennende å se på hvordan hun kan bidra til positiv påvirkning i samfunnet, enn å sette seg for å se på en film.

“I hverdagen bruker jeg mye tid på å løfte meg selv og mitt lag, så jeg synes det er givende å bruke fritiden til å ta i et tak for andre. Det gir meg mer energi”.

”Det er givende å bruke fritiden til å ta i et tak for andre. Det gir meg mer energi.”

Stor tro på Team Toyota

Birgit er opptatt av å skape et inkluderende fellesskap der alle kan delta på sine egne premisser, der mennesker samarbeider for å få det beste ut av hverandre. Dette er også en av grunnene til at hun valgt å bli en del av Team Toyota.

“Jeg er med teamet fordi Toyota gjør ting jeg har stor tro på. Arbeidet med nye mobilitetsløsninger er kjempespennende, det er så fremtidsrettet og Toyota tar et ansvar som vil kunne gjøre en stor forskjell i mange mennesker sine liv. Spesielt for mennesker med nedsatt mobilitet vil det være livsendrende å få denne teknologien på plass.” ”Det er givende å bruke fritiden til å ta i et tak for andre. Det gir meg mer energi.”

”Arbeidet med nye mobilitetsløsninger er kjempespennende og vil kunne gjøre en stor forskjell i mange menneskers liv.”