1. Nybil
  2. Lading underveis
Jeg ønsker å...

Lading underveis

Når du har behov for å fylle batteriet på en elbil må bilen kobles til et ladepunkt. I Norge ser vi at 90% av all elbillading skjer hjemme, men av og til er vi avhengige av påfyll også når vi er ute på reise. Da er det fint å vite at vi i her til lands har et godt utbygget nettverk av offentlige ladestasjoner som pr. i dag teller nær 20 000 AC (vekselstrøm) ladepunkter og nær 7 500 DC (likestrøm) ladepunkter.
  • Fakta om AC / DC ladepunkt

    Et AC ladepunkt leverer vekselstrøm som bilens ombordlader må likerette før strømmen går inn på bilens batteri. Typisk effekt (ladehastighet) vil være 6 – 11 kW og avhenger av bilens ombordlader og ladepunktets effekt. AC ladere kalles gjerne  for destinasjonsladere og finnes ofte på hoteller, kjøpesentere og parkeringsplasser der det ikke er så store krav til ladehastighet. Å lade bZ4X fra 20% til 80% vil normalt ta mellom 3 og 6 timer på et AC ladepunkt og du må som regel ha med din egen ladekabel (Type2).

    Et DC ladepunkt leverer likestrøm direkte inn på bilens batteri og gir langt høyere ladehastighet enn et AC ladepunkt. Normal effekt (ladehastighet) er 50 – 350 kW og avhenger av bilens egenskaper, temperatur, og batteriets ladeprosent i tillegg til ladepunktets effekt. DC ladere kalles gjerne for hurtigladere eller lynladere og finnes  stort sett på ladestasjoner langs veien der man ønsker å bruke så kort tid som mulig på ladingen.

    På et DC ladepunkt sitter ladekabelen fast og du trenger ikke ha med din egen, men du må vite at det finnes to ulike typer kontakter, Chademo og CCS. Toyota bZ4X har CCS kontakt som er den klart mest utbredte standarden i Europa og det vil under gunstige forhold ta ca. en halvtime å lade batteriet opp til 80%.

Ladenettverk og operatører

Toyota samarbeider med en rekke populære ladeoperatører som er godt utbredt i både Norge og Europa. Er du registrert som kunde i Toyotas ladenettverk har du for tiden (november 2023) tilgang til ladestasjoner med mer enn 16.000 ladepunkter i Norge, bestående av blant annet disse operatørene:
I Europa er Toyotas ladenettverk tilknyttet 592 063 ladepunkter (november 2023), tilrettelagt for at du som elbil eier skal kunne oppleve kjøringen som trygt og forutsigbart.
  • Over 16.000 ladepunkter i Norge

  • 592 063 ladepunkter i Europa

Bruk ladekort fra Toyota ladenettverk

Hurtigladere opereres av ulike operatører som alle har sine egne apper og betalingsløsninger. Med et ladekort fra Toyota ladenettverk vil du kunne lade hos de fleste operatørene med bare ett abonnement og ett ladekort, uten å måtte laste ned ulike apper. Faktisk har du tilgang til 80% av alle hurtigladere i Norge og enda flere ute i Europa med ladekort fra Toyota ladenettverk. Du slipper også å få en faktura fra hver operatør, her får du samlet alle kostnader knyttet til offentlig lading på én faktura pr. måned.

Lenke til infoside om Toyota Ladenettverk: https://www.toyota.no/nybil/bz4x/lading/nettverk-av-ladere

Nyttige tips om hurtiglading

Start helst under 20%

For å få mest ut av hurtiglading bør du vente så lenge som mulig før du lader. Desto lavere batterinivået er når du starter ladingen, desto bedre ladehastighet oppnår du.

Ikke lad over 80%

Når batterinivået er over 80 % begrenses hastigheten på hurtiglading kraftig. Det er derfor ikke hensiktsmessig å lade mellom 80 % og 100 % på hurtiglader med mindre det er helt nødvendig.

Hva koster det å lade på offentlig ladestasjon?

Pris pr. kWh vil variere på ladestasjoner akkurat som strømpriser varierer ellers, men du må regne med at det koster 4-5 ganger mer å lade på en offentlig ladestasjon enn det koster å lade hjemme. Med et abonnement i Toyota ladenettverk vil du alltid kunne se tilgjengelige ladepunkter og aktuell pris pr. kWh i MyToyota appen. Du kan også velge mellom tre forskjellige abonnementer eller tariffer.

 

Tariff Go

Abonnement som passer for de som bare av og til trenger å lade langs veien. Du betaler kun et engangs aktiveringsgebyr* og et lite startgebyr* hver gang du lader, men har ingen faste kostnader pr. mnd.

 

Tariff Active

Abonnement som passer de som lader litt oftere. Gir deg 5% avslag på prisen pr. kWh og har ikke noe startgebyr pr. ladeøkt mot at du betaler et relativt lite fast beløp pr. mnd.*

 

Tariff Active+

Abonnement som passer de som lader litt oftere. Gir deg 20% avslag på prisen pr. kWh og har ikke noe startgebyr pr. ladeøkt mot at du betaler et noe høyere fast beløp pr. mnd.*

 

*Sjekk https://www.toyota-charging-network.eu/web/nb/toyota-no for oppdaterte detaljer mht. priser.
Publisert: 20.12.23 kl. 11:48

Les mer om kjøreegenskaper

Les mer om rekkevidde