1. Team Toyota
  2. Gjøran Tefre
  3. Veien tilbake fra skadene
Kontakt oss
Kontakt oss

Hva gjør du nå, Gjøran Tefre?

20/21-sesongen så lenge ut til å bli et av høydepunktene i karrieren til Gjøran Tefre. Den gode perioden skulle derimot vise seg å ta en brå vending.


 

En lang og mørk vinter er forbi. Fuglene synger og det er varmere i været. Verden ser fremdeles litt annerledes ut, så hvordan går det med skiesset Gjøran Tefre nå?

- Det går bra med meg, takk som spør! Kroppen fungerer endelig bra, og det begynner å se lyst ut, både sportslig og med samfunnet generelt.

Han er tilbake på beina etter et lengre opphold med skader og alternativ trening. Ifølge Gjøran er det farlig å slå seg til ro med at treningen går på skinner, det kan nemlig plutselig spore av på veien.

Tøff opptrening

Gjøran har slitt med småskader og kronglete astma hele livet. Og det har ført til en og annen avsporing, spesielt de gangene ting i utgangspunket har fungert virkelig bra. Fjorårets sesong så ut til å ble en for historiebøkene, med friplass i verdenscupen, gode treningsøkter og et kjempeløp på rulleski mot selveste Johannes Høsflot Klæbo.

Likevel ble sesongen alt annet enn hva Gjøran hadde sett for seg.

- Jeg hadde min absolutt beste treningssommer i fjor, men i slutten av august fikk jeg konstatert en delvis avriving av Latissimus Dorsi (den brede ryggmuskelen sitt feste i skulderen). Jeg ble satt ut av spill i 3 måneder, og det gikk med mye tid til opptrening.

Men det stoppet ikke der. Uheldigvis for Gjøran var det ikke bare skulderen som måtte ha en real pause. På omtrent samme tid fikk han heftig betennelse i ankelen, og da forsvant mulighetene til å løpe, sykle og gå på rulleski – med eller uten staver.

Først i desember kunne Gjøran bruke armen som normalt igjen, men formen var ikke som den pleide.

- Jeg var mer eller mindre idrettsinvalid, og satt i sofaen hele september og oktober – omtrent helt uten mål og mening. Det var tungt å komme seg tilbake i sporet, men man kan ikke bare legge seg ned og gi opp.

Det er i motbakker det går oppover

Gjøran rakk ikke sesongstarten for 20/21, og var ikke i stand til å gå skirenn før i midten av januar. Han hadde mistet mye trening, kroppen responderte ikke slik han var vant til og det påvirket i stor grad sesongen. Men verken Gjøran eller stavene lot seg knekke av formen, snarere tvert imot.

- I stedet for å slå meg til ro med at skirennene ikke kom til å bli så gode som jeg hadde håpet på, la jeg en plan: oppkjøringen til OL skulle starte så fort jeg var skadefri, samtidig som årets skirenn skulle gå så bra som mulig. Og plutselig hadde hverdagen både mål og mening.

Tilbake i toppen

Selv om sesongen fikk en utfordrende start for Gjøran, var han fast bestemt på å avslutte sterkt. Etter en seig Norgescup i januar, tok han 11. og 12. plass i NM. Han hadde kun trent i en drøy måned før norgesmesterskapet, og setter prestasjonene høyt på lista.

- NM i langrenn er nok et av de tøffeste mesterskapene vi har i Norge. Etter et så langt avbrekk er jeg veldig fornøyd med å ha kjempet om en topp 10-plassering, selv om det fremdeles er stykke fra den formen jeg skal være i.

Måneden etter fikk Gjøran likevel bekreftet det han så lenge hadde jobbet for: han var tilbake i toppen. Under Norgescupen på Gålå gjorde han sitt beste skirenn i 20/21-sesongen, og gikk inn til en 2. plass i klassisk sprint.

- Det var et veldig godt renn, men det viktigste av alt var at jeg endelig fikk bevist at jeg kan levere på øverste hylle. Selv om sesongen var i gang før jeg var klar, og over da jeg akkurat hadde funnet tilbake til formen, vant jeg den viktigste kampen av dem alle. Dessverre ble det ingen store mesterskap for meg denne sesongen, men det kommer heldigvis nye sjanser neste år.

Planene fremover

Skøytesprinten i Beijing har vært et av de store målene til Gjøran. Han har sjelden følt seg mer gira og bestemt på å lykkes i idretten sin, og han er allerede i gang med oppkjøringen til det han håper blir den beste sesongen noen gang.

- Jeg skal virkelig gi jernet for å kjempe om en OL-billett. Etter en høst uten trening, og en vinter uten de resultatene jeg håpet på, er jeg ekstremt revansjelysten og klar for å jakte nye pallplasseringer. Og på fritiden skal jeg holde avstand og vaske hender, slik at jeg holder meg frisk

Gjøran savner også det sosiale livet, og krysser fingrene for at han snart kan få vaksine.

- På fritiden skal jeg holde avstand og vaske hendene, slik at jeg unngår å bli syk. Jeg er så klar for å møte venner og familie, konkurrere med publikum fysisk til stede, møte sponsorer og leve et normalt liv. Derfor håpar jeg på en god treningssommer, med fine innslag av sosiale aktiviteter og normale hverdager - når samfunnet tillater det.

Med rulleski på beina: Gjøran Tefre er klar for å ta fatt på en ny treningssommer, og denne gangen skal det bli den beste.


"En korona-sesong skal snart byttes ut med en OL-sesong - en sesong med edelt metall i Beijing som det største målet. Jeg er stolt av å være en del av Team Toyota, og veldig glad for at jeg har Toyota som hovedsponsor inn mot OL".