Henrik Christiansen - Utøveren

Alt må klaffe

Som tusenvis av ganger før henter en 22-åring fra Skedsmo sats og stuper ut i bassenget. Når kroppen borer seg ned i vannet vet musklene akkurat hva de skal gjøre.

I femten år har Henrik Christiansen trent for å bli raskest mulig i vannet, og denne sommerdagen skal alt han har terpet på klaffe samtidig. Vann er vann, og han kjenner elementet inn og ut, men nå er det ikke trening på Lambertseter. Det er finalen i VM i Gwangju, Sør Korea, og Christiansen har alt å vinne.

Trigges av konkurransen

Som barn var Henrik Christiansen opptatt med mye forskjellig. Noen dager var det fotball som gjaldt, andre dager breakdance. Eller skøyter, teater og svømming. Aller best trivdes han på scenen og i bassenget, og med målbare resultater som ble stadig bedre trakk svømmingen til slutt det lengste strået. Det var noe med konkurransen som trigget ham.

- En juleferie hadde jeg veddemål med en kompis, det var om å gjøre å være på flest treninger i løpet av ferien, forteller Henrik. I to uker trente de 2 ganger om dagen, hver dag. Da årets første svømmestevne kom i januar, knuste Henrik sin egen pers. Da var det noe som gikk opp for ham. - Oi, det funka!

Henrik bestemte seg for å satse fullt på svømmingen. Allerede året etter begynte han å nærme seg pallen i NM, og snart kom medaljene én etter én. NM. EM. VM. Sommeren 2020 venter OL i Tokyo.

- Det har vært, og er, en positiv sirkel av at hard trening gir gode resultater, som jo er veldig gøy.

Gir alt i Japan

I Gwangju fosser vannet rundt Henrik. Han har åpnet finalen sterkt og ligger på tredjeplass etter første vending. Rundt ham kjemper 7 andre svømmere om pallen, men Henrik legger dem alle bak seg. Alle, bortsett fra en italiener ved navn Gregorio Paltrinieri, som drar fra.

Henrik gjør sitt beste for å henge på, men luken Paltrinieri har skaffet seg blir for stor. Italieneren tar gullet. To små sekunder bak ham svømmer Henrik inn til tiden 7:41.28. Han smadrer sin egen pers, setter ny norsk og nordisk rekord på 800 m fri og tar sitt første sølv i VM på seniornivå.

Gullet innen rekkevidde

Noen dager senere er Henrik tilbake på gutterommet i Lillestrøm. På veggen henger fortsatt diplomet han fikk da han tok svømmeknappen for 15 år siden. Den kontinuerlige forbedringen han har hatt siden da, har kulminert denne sesongen.

Siden april har han bare hatt to uker hjemme. Det har vært høydeopphold, Spania, Frankrike, NM her hjemme og VM i Japan. Han har forbedret tiden sin med 3 sekunder på 800 m og 8 sek på 1500 m. Nå bruker han ferien til å slappe helt av og lade opp batteriene.

“Nå har jeg kommet i utfordrerposisjon, og satser mot en tilnærmet perfekt sesong. Det blir ekstremt spennende”.

Når OL i Tokyo går av stabelen, vil Henrik ha trent målrettet mot akkurat dette i månedsvis. Første steg er å analysere hele forrige sesong, og finne ut hva som kan gjøres bedre. Selv om han nyter den lille ferien sin, gleder Henrik seg til å komme i gang. Og det er ikke tvil om at det vil bli spennende å følge med på ham i Tokyo.

Les mer

Jeg bruker bilen ekstremt mye Jeg bruker bilen ekstremt mye For en som reiser mye, er en bil med stort bagasjerom helt avgjørende. Magnus Midtbø beskriver RAV4 Hybrid som den beste bilen han noen gang har hatt. Norges beste klatrer Norges beste klatrer Klatreren fra Bergen har besteget bratte fjell både i inn- og utland. Nå sikter han mot nye høyder på digitale arenaer. Sarah Louise Rung - Utøveren Sarah Louise Rung - Utøveren Hun visste at det ville bli ekstremt tøft, og at sjansen for å bli en av verdens beste para-svømmere var liten. Viljesterk som få valgte hun å hoppe i det og jakte drømmen. Sarah Louise Rung - Kaizen Sarah Louise Rung - Kaizen Begrepet "Kaizen" handler om kontinuerlig forbedring, og det har Stavanger-jenta fått god kjennskap til på veien mot svømmemålet.