1. Team Toyota
  2. Johannes Klaebo
  3. Johannes Klaebo kaizen
Kontakt oss
Kontakt oss

DEN ULTIMATE (T)OPPSKRIFTEN

Å nå toppen handler mye om kontinuerlig forbedring, eller på japansk “Kaizen”. Dette ordet står høyt i Toyotas filosofi om at det alltid finnes bedre måter å gjøre ting på. Likt med Toyota, er dette noe Johannes Klæbo også kjenner seg igjen i. Som toppidrettsutøver streber du alltid etter det lille ekstra, og det som skal ta deg det neste steget.

Det hele startet med dårlig feste

Et uttrykk som har blitt godt kjent blant Nordmenn og andre skientusiaster er “Klæbo Klyvet”. Klæbo sitt velkjente sprang opp skibakkene. Selv kan han fortelle at dette kom til, da han hadde alt for dårlig feste under World Cup. “Jeg skulle gå World Cup og måtte bare springe i bakkene. Jeg og morfar prøvde litt frem og tilbake, tok tida for å sjekke hva som gikk fortest. Deretter begynte vi å utvikle dette klyvet litt.

Det var en morsom og lærerik periode, med fullt fokus på å plukke opp så mye informasjon som du bare klarer for å finne ut hva som går fortest.” Forteller Johannes. Sammen med morfaren, som han selv kaller for en ringrev som kan det meste, har de hatt mye gøy med å utvikle klyvet.

“Moro at meg på 20 og han 70 klarer å finne på noe eget sammen.”

Med Kaizen i tankene, ga likevel Johannes og morfaren hans seg der. “Vi jobber kontinuerlig med å utvikle videre, så må vi teste under sesong og sjekke. 1 av 10 går bra, mens de ni andre tingene du har testet bare kan krølles og kastes i kurven. Men det er det som er artig med prosessen.” Sier Johannes.

Motivasjon er det viktigste

For å nå målene sine er det viktig å ha en god motivasjon, og når det gjelder motivasjonen er han klar -”vinne skirenn”.

“Det er ikke at det er så deilig å slå andre, men heller å oppnå det jeg har jobbet for selv.”

Johannes forteller at han planlegger år for år, og hans største frykt er å gå lei. Han er ikke i nærheten av det nå, men frykten for at motivasjonen skal forsvinne er der likevel. Har man ikke motivasjonen på plass, er man heller ikke kapabel til å være med i konkurransen. “Hvis jeg ikke er motivert lenger, da skal jeg finne på noe annet.” Sier Johannes.

Det blir ikke Kaizen uten gode samarbeid

“Jeg har funnet noen ting jeg synes er moro å holde på med utenom ski og som jeg brenner for. Det er artig å ha litt ting å holde på med.” Sier en blid Johannes. Likevel kan han også fortelle at det som er viktigst for han, er å stå på ski og at det ikke hadde vært mulig uten gode samarbeid. Selv forteller han at det er de utenomsportslige tingene han lever av.

Det er også disse samarbeidene som gjør det mulig for han å gjennomføre skisesongen på best mulig måte. “Uten de gode samarbeidspartnerne jeg har ville jeg ikke kunnet satse slik jeg gjør. Det er de som gjør at jeg kan holde på med det artigste jeg vet - å trene og gå på ski.” Avslutter Johannes.