1. Team Toyota
  2. Magnus Midtbo
  3. Magnus Midtbo kaizen
Jeg ønsker å...

Tok treningen i egne hender

Det japanske ordet Kaizen betyr «kontinuerlig forbedring», nærmere bestemt hvordan du skal komme deg enda et steg nærmere målet ditt. Og Toyotas filosofi handler om nettopp dette. For Magnus Midtbø har det kostet tid og krefter å klatre seg til topps på resultatlistene. Han har jobbet beinhardt for å finne den ultimate oppskriften på seier, og treningen har han tatt i egne hender.

Testet mange treningsfilosofier

«Jeg kunne hatt en trener, men jeg liker å være alene», forteller Magnus. I motsetning til mange andre idrettsutøvere, har han lagt opp det meste av treningen selv. «Jeg valgte individuell idrett av én enkel grunn: dersom jeg skulle prestere dårlig i en konkurranse, hadde jeg bare meg selv å takke», sier han.

Magnus beskriver seg selv som en sta utøver, som vet hva han vil. Og derfor fungerte det godt å følge sin egen plan. Likevel hadde han ikke hatt noe imot å bli fortalt hvordan han skulle lagt opp treningen. «Jeg har eksperimentert mye, og jeg har gjort mange feil på veien», forteller han.

Reiste til utlandet

«For å bli best må man trene med de beste, og lære av de beste». Slik lyder sitatet Magnus har trent etter gjennom hele karrieren, og i tiden etter. Da han startet med klatring i en alder av 11 år, var nivået i Norge mye lavere enn i dag. Magnus ville utvikle seg og bli så god som mulig, og da måtte han vende snuten sørover.

Det østerrikske landslaget var til stor inspirasjon for Magnus, og han flyttet til Østerrike for å trene med og lære av dem. Han mente at mulighetene lå i utlandet, og den nye bostedsadressen markerte starten på den begynnende internasjonale suksessen.

Trives best i høyden

Siden den gang har Magnus konkurrert i bratte fjellvegger i mange land. Og han har tatt mange seire. Det har aldri vært noen fasit på hvordan han skulle trene for å bli best, derimot har den blitt til med kunnskap og erfaring gjennom årenes løp.

For mange kan det virke skummelt å henge etter armene i fjellveggen. Selv har Magnus aldri vært alvorlig skadet (tvi, tvi!), og ifølge han selv er det tryggere å klatre enn man kanskje skulle tro:

«Vi er jo sikret med tau når vi klatrer, så hvis vi mister grepet faller vi ikke rett ned. Samtidig vil det alltid innebære en viss form for risiko, men det gjør det jo for så vidt i de fleste idretter»