Hva skjer med hybriden

min hvis jeg ikke kjører på lang tid?

Helsevesenet har vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av koronaviruset.
Oppfordringen er at man skal holde seg hjemme og unngå reising som ikke er høyst nødvendig, og mange av oss lar derfor bilen få stå så mye som mulig. Enkelte hybrideiere lurer kanskje på hvilke konsekvenser man vil kunne oppleve etter lengre tids inaktivitet for bilen, spesielt med tanke på batteriets ladningsnivå.

Det beroligende svaret er at det ikke vil bli behov for komplisert vedlikehold. Samtidig er det noen enkle tips du kan følge for å være sikker på at hybriden din holder seg i topp stand mens den er permittert.

/

Hybridene fra Toyota har som regel to batterier: et på 12 volt (til bl.a. lykter og lydanlegg etc.) og et høyspent hybridsystem-batteri (til oppstart av forbrenningsmotor og drift av elektriske motorer).

Den enkleste måten å vedlikeholde spenningen i disse batteriene på, er rett og slett å gjennomføre vanlig startprosedyre. Altså, trykke på “Start”-knappen med foten på bremsen, og se at “Ready”-lampen lyser i dashbordet.

Vi anbefaler deg å la bilen stå i “Ready”-modus i en halvtimes tid før du skrur av, og at du gjør dette ca hver 4. uke - såfremt du kan overholde regjeringens retningslinjer for fysisk og sosial kontakt ifm. koronaviruset (Covid-19). Vennligst ikke forlat bilen mens den står i “Ready”-modus.

/

Mens bilen er i “Ready”-modus kan det hende at du merker at forbrenningsmotoren starter opp, dette er en vanlig del av ladeprosessen. Det kan være fristende å skru på radio eller andre systemer for å få tiden til å gå, men husk at disse vil bruke små mengder strøm, så det er best å la dem være avskrudd.

Pass på at håndbremsen er på – det er ikke nødvendig å ta en kjøretur. Samtidig vil vi understreke at denne prosedyren bør gjennomføres et sted der det er god ventilasjon. Husk spesielt på dette hvis du pleier å parkere i garasje.

Hva hvis Toyotaen min ikke er hybrid?

Bensin- og dieselbilene våre har kun et 12-volts batteri som gir strøm til startmotoren i tillegg til systemene nevnt over. For en vanlig oppstart av konvensjonelle bensin- og dieselmotorer, kreves det om lag 20 minutters gange for å tilbakeføre kraften som ble brukt på å starte opp. For å vedlikeholde disse batteriene anbefaler vi at man tar i bruk en vedlikeholdslader.

Er det noe annet jeg må gjøre?

Enten du eier en hybrid eller en Toyota med en forbrenningsmotor, er det flere enkle ting du kan gjøre for å vedlikeholde bilen og sikre at Toyotaen din beholder helse og humør gjennom den påtvungne dvalen. Igjen vil vi minne deg på å følge gjeldende retningslinjer for sosial kontakt.

/

• Sjekk at lufttrykket i dekkene er på anbefalt nivå, og etterfyll om nødvendig. Det kan være lurt å gjøre dette igjen den første gangen du skal kjøre etter lengre tids inaktivitet.

• Vask bilen grundig innvendig og utvendig. Om bilen skal stå i en garasje bør du passe på at den er helt tørr før du parkerer den der.

• Har du tenkt å oppbevare bilen i en garasje, pass på at det er god ventilasjon der. Om området er trygt nok kan du vurdere å åpne et av vinduene litt, for å sikre lufting av interiøret. Hvis du gjør dette må du kanskje endre på alarminnstillingene for å ikke trigge inntrengersensoren. Finn mer informasjon om dette i bilens instruksjonsbok.

• Hvis du har en 12-volts batterilader eller en solcelle-lader og vet hvordan du skal bruke dem, så er dette en god måte å holde batteriet fulladet på mens bilen står parkert over lengre tid.

• Hvis bilen din er utstyrt med med “Smart Entry” og “Smart Start”-funksjon og systemet ikke benyttes på lang tid, vil en funksjon som sparer batteriet automatisk aktiveres slik at nøkkelbatteriet og 12-voltsbatteriet ikke lader ut. Nøkkelbatteriet brukes minimalt så lenge nøkkelen ikke mottar radiosignaler.

• I mange av modellene med dette systemet er det mulig å sette nøkkelen i strømsparingsmodus manuelt, se instruksjonsboken for mer info. Hvis det er lenge til du skal kjøre bil igjen, legg nøkkelen på et smart sted. Dermed vil ikke nøkkelen ”våkne” i unøde om du går forbi garasjen eller oppkjørselen.

• Skal bilen stå parkert på privat eiendom (f.eks i garasje), kan du vurdere å levere inn skiltene til Statens Vegvesen. Skiltene oppbevares gratis på trafikkstasjonen i seks måneder. Etter seks måneder vil skiltene bli makulert. Vognkortet beholder du selv.

• Når du avregistrerer kjøretøyet ditt sies både forsikring og trafikkforsikringsavgift automatisk opp. Du betaler kun trafikkforsikringsavgift for den tiden kjøretøyet er forsikret og påregistrert. Du henter ut skiltene på den trafikkstasjonen du leverte de inn på. Har det gått mer enn seks måneder siden du leverte de inn så har de blitt makulert, og du må bestille nye skilt.

• Før du kan hente ut skiltene må du ha forsikret kjøretøyet (trafikkforsikringsavgift inkluderes i forsikringen), godkjent EU-kontroll, betalt eventuell skyldig årsavgift fra tidligere år. Det koster ingenting å hente ut skiltene så lenge de ikke har blitt makulert.

Les mer

Velkommen Til Premieredager Hos Toyota Velkommen Til Premieredager Hos Toyota 21.-30. mars 2019 Bli kjent med den helt nye Toyota Corolla hybrid Bli kjent med den helt nye Toyota Corolla hybrid Vi ser med spenning frem til at den nye Corolla Hybrid er på plass hos forhandlerne. Den er bygd på den revolusjonerende TNGA-plattformen (Toyota New Global Architecture) og for første gang kan vi tilby valg mellom to forskjellige hybridmotorer. Hybrid helt enkelt forklart Hybrid helt enkelt forklart Hvordan fungerer egentlig en hybrid, og hvorfor kjøpe det istedenfor en økonomisk bensinbil? Målinger viser: Toyotas Hybrider kjører 50% elektrisk Målinger viser: Toyotas Hybrider kjører 50% elektrisk Med finsk måleutstyr montert i bilen har Toyota funnet ut at hybridene deres kjører elektrisk halvparten av tiden.