Slik sikrer du hunden i bil

Her er det du må huske på når du tar menneskets beste venn med på biltur

Heldigvis blir bilen din sikrere og sikrere, og ulykker på norske veier blir sjeldnere og sjeldnere. Likevel kan det utenkelige skje. Kreftene ved en kollisjon kan være vanskelig å ta innover seg. Ved en bråstopp i 80 kilometer i timen veier handleposen på ti kilo mer enn hele bilen din til sammen. En iPad blir plutselig til et 150 kilos våpen og en golden retriever får vekten til en elefant. Noe av det mest effektive du kan gjøre for å påvirke konsekvensene ved en mulig kollisjon er god sikring av både folk, dyr og last i bilen.

Allan Wågsæther, Produktsjef i Toyota Norge AS, er redd mange av oss ikke tenker på hvor viktig sikring faktisk er.
– Særlig sikring av last er lett å slurve med. Vi tenker gjerne at det ikke er så farlig. Turen er jo så kort eller tingene vi har med er jo så små. Fysikken tilsier dessverre noe helt annet, sier han.

/

Det er mange gode grunner til å sikre hunden din godt på biltur – først og fremst for hundens og for din egen sikkerhet. Løse dyr i bil kan være livsfarlig. De kan skade deg eller andre passasjerer ved ulykker eller kraftig nedbremsing.

En panisk hund løs i bilen kan også skape store utfordringer etter et trafikkuhell. I tillegg kan faktisk hunden plutselig forstyrre føreren og skape trafikkfarlige situasjoner. Med hjemmel i vegtrafikkloven kreves det derfor at hund i bil skal sikrer forsvarlig. Allan Wågsæther, Produktsjef i Toyota Norge AS, har selv gode erfaringer med riktig sikring av hund i bil.

– Den anbefalte måten å transportere hunden din i bil er i et hundebur godt festet i bilen, forklarer han.

Slik finner du rett hundebur


Valg av hundebur avhenger naturlig nok av to ting – hvilken bil og hvilken hund! Buret må være stort nok til at hunden din har det godt der inne, men likevel lite nok til at det gir riktig støtte til hunden slik at den ligger godt på plass i buret under kjøring eller ved en eventuell kollisjon. I tillegg må hundeburet må ha gode festemuligheter, slik at det sitter bom fast i bilen under kjøring.

– Toyotas modeller har festekroker i bagasjerom som gir godt feste til et bur. Et bur som er tilrettelagt for din bil og hund sitter godt forankret i bilen og gir hunden din mulighet for å kunne snu på seg og ha et bra klima baki der. Du kan også vurdere å få bilen din med mørke ruter bak, noe som kan være bra både for hund og for folk, sier Wågsæther.

Hundesele


Ikke alle har mulighet til å ha hundebur i bilen. Om hundebur ikke kan benyttes, er en hundesele et alternativ. Selen har seleremmer rundt hundens forpart, omtrent som en tursele, slik at vekten distribueres godt ved bråstopp. En sele vil også forhindre hunden fra å forstyrre fører eller bevege seg fritt rundt i kupeen i kritiske situasjoner.

– Et hundebur spiser opp en del bagasjeplass. Derfor er det viktig å planlegge litt, tenke gjennom ønsket bruk og handle deretter. Ta gjerne en prat med din lokale Toyota-forhandler om du lurer på noe rundt hund og bil, sier Wågsæther.

/
/


Les mer

Sikring av last i bil Sikring av last i bil Å sikre last i bil er essensielt – her er det du må vite. En perfekt balanse mellom komfort og pris En perfekt balanse mellom komfort og pris Mer og mer av teknologien som gjorde klassiske «baksetebiler» behagelige har sakte men sikkert funnet veien inn i mer folkelige biler. Spesielt et bilmerke har funnet en perfekt balanse mellom pris og komfort. Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense har et nyutviklet sett aktive sikkerhetsteknologier som hjelper deg å kjøre trygt på dine reiser. Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense har et nyutviklet sett aktive sikkerhetsteknologier som hjelper deg å kjøre trygt på dine reiser.