Hva gjør du nå, Birgit Skarstein?

Det er hektiske dager for Team Toyota-utøver Birgit Skarstein. Den 9 år lange treningsperioden har hatt ett klart fokus hele veien: Paralympiske Leker i Tokyo.

Hun ringer oss fra bilen, en hvit RAV4 Hybrid, som hun skal ha på service mellom dagens treningsøkter. Og trening blir det mye av, alt fra 2-3 økter om dagen. Det blir med andre ord lite fritid de neste månedene, så hvordan går det egentlig med utøveren vår i denne hektiske perioden?

- Det går bra med meg, men det skjer mye nå». «Båtene drar snart til Tokyo, og da må alt være klart. Vi må gjøre alle justeringer før 30. mai, så du kan jo si at det er mye på plakaten for tiden, forteller Birgit.

Oppkjøringen til hennes fjerde Paralympics har vært annerledes, og det har bydd på utfordringer de ikke har stått overfor før. Det norske teamet har vanligvis treninger i Portugal gjennom vinteren, men på grunn av korona-krisen fikk de ikke reist dit denne gangen.

- Den norske troppen var dårligere forberedt til sesongstarten i april. Vi konkurrerte før isen hadde smeltet i Norge, derfor dro vi ned til Italia i forkant av den første konkurransen, og utnyttet all tid vi hadde på vann.

Hvordan la dere opp treningen i vinter?

- Vi brukte hovedsakelig romaskin, ski og vekter, for å utnytte tiden vi ikke har vært på vann. Mesterskapet i Italia fungerte først og fremst som en test, og et delmål på veien. Vi lærte mye fra akkurat den konkurransen, og det har vi tatt med oss videre i arbeidet.

Til tross for en annerledes opplading, som innebar mindre trening på vann enn normalt, sikret Birgit seg en god plassering under EM i singlesculler i Italia.

Det var ekstraordinært å starte sesongen i april med gull! Det har aldri skjedd før! Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi har taklet hele korona-situasjonen. Hele gjengen har levert godt, spesielt med tanke på premissene.

Teknikkutvikling og intervaller

Birgit og teamet har jobbet mye med det tekniske, både når det gjelder båten og roingen. Det handler mye om pacing, og å spisse formen mot Paralympics – både for utstyret og utøveren selv.

- Vi trener 2-3 ganger om dagen, og 6-7 ganger på vannet i løpet av uka. Øktene er en blanding av mye langdistanse, men også høyintensiv trening, enten det er på stakemaskin, romaskin eller på vannet.

De siste to årene har det blitt mye grunntrening for Birgit. Prestasjonene har ligget langt fram i tid, og ukene har bestått av mye tung trening. Nå som Paralympics i Tokyo nærmer seg, blir det mindre mengdetrening og mer av kortintervaller med høy fart.

9 år med hardt arbeid

Birgit håper at teamet får realisert målene de har trent hardt og lenge for, til tross for et helt annet klima og andre temperaturer enn de er vant til.

- Det er så mange variabler vi ikke har kontroll over i Tokyo, blant annet tyfonsesongen med opptil 64 varmegrader, svært høy luftfuktighet og undervannsstrøm.

For å i det hele tatt kunne stille til start, er det også helt avgjørende at utøverne klarer å holde avstand til andre. Det er 2 meter som gjelder, og man må for all del unngå å bli syk eller havne i karantene – da er løpet kjørt før det har begynt. Likevel er Birgit tydelig på at det er viktig å holde fokus på de forholdene man faktisk kan ta kontroll over.

- Vi må forholde oss til hvordan ting er, og ta godt ansvar for det vi står i. Samtidig kan vi kontrollere en del også, for eksempel det mentale. Dette er en av variablene vi har jobbet mye med gjennom de 9 årene med trening mot Paralympics.

En helt ny opplevelse

Selv om Birgit har deltatt i Paralympics flere ganger tidligere, er hun ekstra spent på årets sommerleker.

- OL i Tokyo blir et mesterskap utenom det vanlige. Jeg håper dette blir min sjanse til å få utløp for alt arbeidet jeg har lagt ned, også gleder jeg meg veldig til å se de andre norske i aksjon. Dette skal bli en real og etterlengtet idrettsfest, avslutter hun.

Les mer

Norges beste klatrer Norges beste klatrer Klatreren fra Bergen har besteget bratte fjell både i inn- og utland. Nå sikter han mot nye høyder på digitale arenaer. Sarah Louise Rung - Utøveren Sarah Louise Rung - Utøveren Hun visste at det ville bli ekstremt tøft, og at sjansen for å bli en av verdens beste para-svømmere var liten. Viljesterk som få valgte hun å hoppe i det og jakte drømmen. Sarah Louise Rung - Kaizen Sarah Louise Rung - Kaizen Begrepet "Kaizen" handler om kontinuerlig forbedring, og det har Stavanger-jenta fått god kjennskap til på veien mot svømmemålet. Sarah Louise Rung - BILEN Sarah Louise Rung - BILEN Når hun ikke er i bassenget, tar svømmer Sarah Louise Rung seg gjerne en skitur. Eller går på konsert. Uansett hva den aktive jenta har fore, er den tilpassede RAV4-en blitt en trofast støttespiller.