1. Team Toyota
  2. Sarah Louise Rung
  3. Sarah Louise Rung kaizen
Jeg ønsker å...

SARA LOUISE RUNG – KAIZEN

Valgets kval

I 2008 har atten år gamle Sarah Louise Rung nettopp fått livet sitt snudd på hodet. Det samme året tar hun et valg som på nytt vil endre livet hennes.

En forholdsvis enkel ryggoperasjon har gått skeis. Fra den ene dagen til den andre er skoleeleven Sarah blitt avhengig av rullestol. Det er det siste året på videregående, snart russetid og Sarah har allerede sikret seg leilighet i Bergen der hun snart skal begynne å studere. Hva skal hun gjøre nå?

Jo mer krevende, desto bedre

- Det er litt synd at man må havne i en sånn situasjon for å oppdage hvor mye det faktisk bor i deg. Sarah tenker tilbake på den første tiden etter operasjonen. På mulighetene hun hun hadde. Og viljen i kroppen som plutselig var så sterk og tydelig.

- Jeg var så fast bestemt på å gjøre det beste ut av situasjonen. Og at jeg skulle forme en vellykket idrettskarriere.

Kaizen-begrepet, som handler om kontinuerlig forbedring, kjenner Stavangerjenta seg godt i igjen i. Det er i hovedtrekk det jobbhverdagen hennes har handlet om siden hun bestemte seg for å satse proft – å finne forbedringspunkter og terpe, terpe, terpe for å hente marginene som gjør at hun svømmer fortere enn konkurrentene.

- Det skal ikke være helt enkelt. Du må stå på og gi noe av deg selv for å nå dit du vil, sier Sarah. Hun hadde ikke forventet det, men merket raskt at det motiverte henne at livet som utøver krevde mye.

- Jeg synes det er spennende og moro å gå ut av komfortsonen og presse grensene mine. Utfordre meg selv gang på gang. Da blir oppnåelsen ekstra stas i tillegg!

Bedre enn best

Evnen til å motiveres av hard-slit har tatt Sarah langt i bassenget og til mang en seierspall. Så langt har hun 12 gull i VM, 13 gull i EM, samt fire gull-, tre sølv- og to bronsemedaljer fra Paralympics - men hun hviler ikke på laurbærene av den grunn.

Alle løp analyseres i etterkant, og da er det ikke bare svakhetene hun og teamet jobber med. Det er nemlig slik at også de tingene hun gjør bra, har et potensiale til å gjøres enda bedre.

- Hvis jeg klarer å utvikle det jeg allerede er god på, så vil fortrinnet mitt bli enda bedre, forteller Sarah. - Det er veldig mange detaljer, vi ser blant annet på hvor vinklede armene er i forhold til resten av kroppen og hvordan kroppens bevegelse i vannet påvirkes.

Vi terper på start- og vendings-moment og forsøker å finne måter å få enda mer kraft i armtakene, slik at input blir mindre og effekt større. Forsøker å forbedre alle de ulike momentene av et løp slik at helheten blir raskere.

- Kan jeg forbedre meg med 1%, så betyr det medaljemulighet i Tokyo. Det har jeg veldig lyst til å oppnå.

En verden av muligheter

I tillegg til å være idrettsutøver på fulltid, har Sarah Louise en deltidsstilling i Olympiatoppen. Der jobber hun med synliggjøring og tilrettelegging for paralympisk idrett; å skape enda bedre tilbud og treningsforhold for at morgendagens utøvere kan utvikle seg, samt å få flere i aktivitet.

- Da jeg fikk funksjonsnedsettelse tenkte jeg aldri at jeg kunne finne et para-miljø å trene sammen med. Jeg var heldig som allerede hadde en idrett jeg kunne gå tilbake til. Det har jeg lyst at andre får oppleve også.

Sarah forteller at det mange som leter etter et passende paramiljø, men siden miljøene ikke er så store blir det ofte til at de med funksjonsnedsettelse ikke driver med idrett. Dette ønsker Olympiatoppen å gjøre noe med.

- Vi vil ha økt synlighet på alle mulighetene som finnes innen idretten også for dem med funksjonsnedsettelse. Det er egentlig bare å ta kontakt med idretten, et særforbund eller idrettskretsene, så kommer man ofte fort i gang. Det er få tilpasninger som skal til, og de tilpasningene som må til er ofte mye mindre enn hva man ser for seg.