1. Familiebil
  2. Sikring av barn i bil
Jeg ønsker å...

Sikring av barn i bil

Dette må du ta hensyn til ved sikring av barn i bil

Heldigvis blir bilen din sikrere og sikrere, og ulykker på norske veier blir sjeldnere og sjeldnere. Likevel kan det utenkelige skje. Kreftene ved en kollisjon kan være vanskelig å ta innover seg. Ved en bråstopp i 80 kilometer i timen veier handleposen på ti kilo mer enn hele bilen din til sammen. En iPad blir plutselig til et 150 kilos våpen og en golden retriever får vekten til en elefant. Noe av det mest effektive du kan gjøre for å påvirke konsekvensene ved en mulig kollisjon er god sikring av både folk, dyr og last i bilen.

Allan Wågsæther, Produktsjef i Toyota Norge AS, er redd mange av oss ikke tenker på hvor viktig sikring faktisk er.
– Særlig sikring av last er lett å slurve med. Vi tenker gjerne at det ikke er så farlig. Turen er jo så kort eller tingene vi har med er jo så små. Fysikken tilsier dessverre noe helt annet, sier han.

Dette sier reglene om sikring av barn i bil

La oss se på sikkerheten til barna våre først – dette må du ta hensyn til ved sikring av barn i bil.

I Norge er det naturlig nok påbud om at barn skal sikres i bil. Alle barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets vekt og høyde. Barn mellom 135 og 150 cm skal sikres med godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig. Barn over 150 cm skal sikres med vanlig bilbelte. Reglene sier også at barn ikke skal transporteres i bakovervendt barnesete i forseter med airbag, med mindre kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.

– Det er viktig å slå av airbagen når du bruker bakovervendt barnesete i forsetet. På alle moderne Toyota-modeller deaktiverer du kollisjonsputen enkelt, som regel via et nøkkelpunkt på siden av dashbordet avhengig av modell, forklarer Wågsæther.

 

Viktig om barneseter

Babystol Alder: 0 – 15 mnd – godkjent etter R129
Vekt: 0 – 13 kg – godkjent etter ECE R44.04
Høyde: ca. 40 – 75 cm
Småbarnstol Alder: ca. 6 mnd – 5 år
Vekt: ca. 9 – 18/25 kg
Høyde: ca. 61 – 105/125 cm
Beltestol Alder: ca. 4 år og oppover
Vekt: 15 – 36 kg
Høyde: ca. 100 – 150 cm
ECE R44.03 / R44.04 – en barnesetestandard basert på vektklasser
R129 I-Size – ny barnesetestandard for barn opp til 15 måneder som baseres på barnets høyde
ISOFIX – en festeanordning hvor barnesetet festes i stålbøyler ankret i bilens karosseri

To gjeldende regelverk for bilstoler for barn

Reglene sier også at barnesikringsutstyret må monteres slik det står beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativ R44.03, R44.04 eller R129. Så hva betyr det? Jo, i dag finnes det faktisk to parallelt gjeldende regelverk for bilstoler for barn. R44-regelverket deles barneseter inn i 4 grupper etter vekt.

I 2013 kom imidlertid nytt regelverk for barn opp til 15 måneder. Dette heter I-Size R129 og deler setene inn etter høyde på barnet. Fordelen med I-Size er blant annet at høyde er en bedre indikator for om en stol faktisk passer godt. De to standardene vil fortsatt eksistere parallelt og stoler godkjent etter R44-regelverket vil fortsatt være lov å bruke, ifølge Trygg trafikk.

Barnet ditt trenger tre barneseter i løpet av livet

Det finnes tre typer barneseter for sikring av barn i bil – babystol, småbarnstol og beltestol. Hvilken som passer avhenger av hvor stort barnet er. Babystolen er for de minste og festes alltid bakovervendt. Denne er merket med høyde- og vektklasse, og byttes når barnet vokser seg stort nok for en småbarnstol.

Småbarnstolen er bilstolen barnet skal vokse mest i. Her er det viktig å finne et sete som passer til bilen, og som kan justeres etter hvert som barnet vokser. Trygg trafikk anbefaler bakovervendt småbarnstol så lenge som mulig. Fremovervendt småbarnsstol med 5-punktsele er ikke anbefalt, det rådes å gå fra bakovervendt barnestol til fremovervendt beltestol (stol hvor barnet benytter bilens egen sikkerhetssele), når barnet er stort nok til det. Det anbefales å sitte i bakovervendt småbarnsstol til barnet er minimum 4 år, men gjerne lenger om det lar seg gjøre. Bakovervendt småbarnsstol er abasolutt det sikreste alternativet for barnet. 

Deretter dekker beltestolen den siste perioden med barnesete. Denne er fremovervendt og brukes til barnet er 135 cm høyt, gjerne også lenger om stolen er godkjent for det. – Det er tre hovedmomenter som spiller inn i valg av barnesete. Sikkerheten kommer aller først. Deretter handler det om komfort, både for barna og for foreldrene. Til slutt er det viktig at utstyret er enkelt operere. Det blir mange ganger inn og ut med utstyret, sier han.

ISOFIX eller beltefeste

Mange barneseter har i dag ISOFIX-fester. ISOFIX er en standard for setefester som lar deg enkelt og raskt feste barnesetet i stålbøyler ankret i bilens karosseri. Toyotas modeller har ISOFIX-fester i de to vindussetene i baksetet. Hvor mange barneseter du har plass til avhenger naturlig nok av hvilken bilmodell du velger. I tillegg er det viktig at du setter deg godt inn i bruksanvisningen og hvordan setene festes nettopp på din bil.

– Seter med ISOFIX-fester er enkle å feste rask og sikkert. Disse skal kun klikkes på, så sitter de fast. Hvor mange seter du kan ha i bilen avhenger av plass. I de større modellene får du plass til tre barneseter, selv om det kan bli litt trangt, sier Wågsæther som selv har vært gjennom tida med barneseter.

Wågsæter anbefaler å ta en prat med nærmeste Toyota-forhandler for å finne et sete som passer optimalt både til bilen din og til barnet ditt.


7 grunner til å velge en familiebil fra Toyota

  • En rekke forskjellige hybridmodeller som gir ekstra effektivitet og besparelser
  • Innovative seteløsninger gir fleksibilitet og ekstra bagasjeplass
  • Flatt gulv i kupeen gir ekstra komfort for baksetepassasjerene
  • 5 år/200.000 km garanti
  • Toyota-pålitelighet i verdensklasse
  • Nyttelast
  • Elbilen Toyota bZ4X