Historien om Toyota sportsbiler

Stamtavlen gjennom 50 år

Siden 1960-årene har Toyota overrasket og gledet folk med sine tolkninger av det som er en engasjerende, spennende og underholdende sportsbil. Mange av disse modellene har oppnådd en ikonisk status og noen av disse presenterer vi i denne artikkelserien.

En lett start

Ingen kunne vite at Sports 800, en liten bil med små proporsjoner og som var Toyotas første sportsbil i serieproduksjon, ville få stor betydning for fremtidige Toyotamodeller. Den fikk kjælenavnet Yota-Hachi – en japansk kortform for “Toyota 8” – og ble første gang vist som prototype for konseptmodellen Toyota Publica Sports på bilutstillingen “Tokyo Motor Show” i 1962.

Med fokus på lav vekt, kombinert med en tøff boksermotor på 790 cm3 med bakhjulsdrift, levde Sports 800 opp til konstruktørens ønske om å skape en kvikk og smidig bil med bemerkelsesverdig lavt forbruk – det lå på 0,38 liter/mil. En ny og fremtidsrettet versjon av bilen, Sports 800 Hybrid, utstyrt med en gassturbin som drev en elektrisk motor ble vist på samme bilutstilling så tidlig som på 1970-tallet.

Takket være påliteligheten og drivstoffeffektiviteten ble den svært populær i motorsport i hjemlandet. Sports 800 skaffet seg en tredjeplass i 24-timersløpet Fuji 1967 (passende nok bak to Toyota 2000GT) og huskes med glede, ikke bare som Toyotas første sportsbil i serieproduksjon, men også som en bil for sportsbilentusiaster.

/

Mer fra Toyotas arv

Toyota 2000GT: Japans første superbil Toyota 2000GT: Japans første superbil Oppdag Toyota 2000GT, Japans første superbil. Nye GR Yaris Nye GR Yaris Møt den nye Toyota GR Yaris. Den er utviklet sammen med ekspertisen til TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, og har et nytt GR AWD-system. Den helt nye Yaris Den helt nye Yaris Den helt nye Yaris åpner dørene sommeren 2020. Gå ikke glipp av begivenheten! Bestselgeren feirer 20 år med jubileumsmodellen Y20 Bestselgeren feirer 20 år med jubileumsmodellen Y20 Toyota feirer den originale Yaris med introduksjonen av en ny Y20 utstyrsgrad i 2019. Introduksjonen markerer 20-årsjubileet for merkets suksessrike B-segment-modell, som ble vist første gang på motormessen i Paris 1998.

2000GT

Toyota sportsbilhistorie (del 2)

Dine personverninnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen på siden vår, og for å gjøre vår kommunikasjon mer relevant for deg. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når du selv ønsker.

Endre innstillinger
Les mer om informasjonskapsler