Uno-X åpner ny hydrogenstasjon


Torsdag 22. november 2018 åpnet Uno-X ny hydrogenstasjon på Hvam i Akershus, og la med dette til rette for vekst for hydrogen-elektriske kjøretøy i Stor-Oslo. Et etterlengtet steg i riktig retning, sier Roger Hertzenberg, daglig leder i Uno-X Hydrogen.

Hydrogen er fremtiden

På verdensbasis sier ledere i bilindustrien at den viktigste trenden mot 2025 vil være utvikling av Fuel Cell, eller brenselceller.*

Med Fuel Cell kombineres fordelene fra tradisjonelle forbrenningsbiler som kort fylletid og lang rekkevidde med nullutslippsfordelene fra moderne, elektriske biler. Sammen står man sterkere, og det er et samarbeid mellom Uno-X, Nel Hydrogen, Enova, Praxair og Akershus Fylkeskommune og Skedsmo kommune lokalt som ligger til grunn når den nye hydrogenstasjonen åpnes ved Maxbo på Hvam.

Aktørene uttrykker sterk tro på at hydrogen spiller en svært viktig rolle i å bygge morgendagens utslippsfrie samfunn, og energistasjonen på Hvam er viktig steg i planen om å gjøre hydrogen tilgjengelig i hele landet.

/
/
Stor tro på hydrogen

Slik blir fremtidens drivstoff

Med morgenkaffe i hånd fikk de oppmøtte høre et samstemt budskap fra de samarbeidende bedriftenes representanter – veien til nullutslipp går gjennom hydrogen. Gassen gjør det mulig å kjøre helt utslippsfritt og kan benyttes til langt mer enn personbiler, hydrogen kan nemlig benyttes i store deler av transportsektoren.

Her hjemme ser vi hydrogenbusser i kollektivtrafikken, og utenlands har store transportaktører som UPS og ølkonsernet Anheuser Busch investert tungt i teknologien. I nær fremtid vil vi også kunne se trikker, tog,

Hydrogen – er det trygt?

båter, ferger og skip benytte seg av gassen. I tillegg benyttes det kun fornybar energi i produksjonen av hydrogen, som her i Norge har foregått på velkjente anlegget på Vemork i mer enn 90 år.

Det er altså liten tvil om at hydrogen allerede er i ferd med å sette en ny standard, og med infrastrukturen på plass vil bilene følge. Salgstallene på hydrogenbiler viser at mange gjerne kjører utslippsfritt, med det premisset at de har et sted å fylle tanken. Det er nettopp derfor Uno-X Hydrogen ønsker å satse stort, med ambisjon om utbygging av 20 stasjoner landet over, jevnt fordelt innenfor rekkevidderadius av hverandre.

/
/
Svømmeren som kun slipper ut vann

Blant de oppmøtte var den olympiske svømmeren Henrik Christiansen, som selv er Toyota-ambassadør og kjører en hydrogendrevet Toyota Mirai.

«Når man kjører til og fra trening to ganger daglig er det en kjempefordel å kunne gjøre det med null utslipp», forteller 21-åringen som jobber mot kvalifiseringen til OL i Tokyo 2020. Han legger heller ikke skjul på at de økonomiske fordelene også er et pluss. «Inn og ut av bomringen i Oslo hver morgen og kveld ville blitt en dyr affære, så den er jeg glad for å slippe». Det var enda mer å spare denne morgenen, da Uno-X for anledningen hadde senket prisene til drøyt seks kroner kiloen.

Mer om Mirai: 0% utslipp. 100% visjonær.

Christiansen bor på Lillestrøm og pendler med sin Mirai til og fra trening på Lambertseter i Oslo. «Det er helt supert at det åpner en ny hydrogenstasjon her på Hvam», forteller den travle svømmeren mens tankes fylles. På ca. 3-5 minutter er tanken full og Christiansen har 400–500 km rekkevidde.

«Jeg er veldig fornøyd med bilen min. Den er bra for miljøet, ser bra ut, er veldig stillegående og komfortabel å kjøre», forteller han før han må kjøre videre til neste treningsøkt.

Toyota ser lyst på fremtiden

Tilstede på åpningen var også Toyotas informasjonssjef, Espen Olsen. «Vi er veldig glade for at Uno-X satser sterkt på hydrogen. Toyota har definert et delmål å selge 1 million nullutslippsbiler årlig fra 2030. Men allerede i 2020 vil vi vise frem andre generasjon Mirai, hvor produksjonen øker fra 3.000 til 30.000 biler årlig. Det er fantastisk at flere aktører jobber sammen med å etablere et nettverk av fyllestasjoner, slik at bilene kan komme i store antall utover på 2020-tallet».

*Global Automotive Executive Survey 2018, KMPG

/

Les mer

Jon Almaas: «Jeg jobba knallhardt for den bilen!» Jon Almaas: «Jeg jobba knallhardt for den bilen!» Fjelleventyret er over for denne gang, men vinneren av årets 71 grader nord – Norge tøffeste Kjendis hviler ikke på laurbærene av den grunn. Likevel innrømmer Jon Almaas at overgangen til hverdagen var tøffere enn han hadde forestilt seg. Hva skjer med hybriden min hvis jeg ikke kjører på lang tid? Hva skjer med hybriden min hvis jeg ikke kjører på lang tid? Det beroligende svaret er at det ikke vil bli behov for komplisert vedlikehold. Samtidig er det noen enkle tips du kan følge for å være sikker på at hybriden din holder seg i topp stand mens den er permittert. Hybridbiler med hengerfeste – Toyota Norge Hybridbiler med hengerfeste – Toyota Norge Hengerfeste til hybridbiler, sjekk hvilken Toyota hybrid leveres med tilhengerfeste. Toyota støtter verdens første hydrogenskip Toyota støtter verdens første hydrogenskip Hydrogenskipet Energy Observer kan meget godt være første steg på veien mot skipsfart uten utslipp. Nå har det besøkt Norge.
Dine personverninnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen på siden vår, for å levere tjenester fra tredjeparter, for å hjelpe oss med å forstå og forbedre hvordan nettstedet fungerer, og for å gjøre vår kommunikasjon mer relevant for deg. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når du selv ønsker.

Endre innstillinger
Les mer om informasjonskapsler