Uno-X åpner ny hydrogenstasjon


Torsdag 22. november 2018 åpnet Uno-X ny hydrogenstasjon på Hvam i Akershus, og la med dette til rette for vekst for hydrogen-elektriske kjøretøy i Stor-Oslo. Et etterlengtet steg i riktig retning, sier Roger Hertzenberg, daglig leder i Uno-X Hydrogen.

Hydrogen er fremtiden

På verdensbasis sier ledere i bilindustrien at den viktigste trenden mot 2025 vil være utvikling av Fuel Cell, eller brenselceller.*

Med Fuel Cell kombineres fordelene fra tradisjonelle forbrenningsbiler som kort fylletid og lang rekkevidde med nullutslippsfordelene fra moderne, elektriske biler. Sammen står man sterkere, og det er et samarbeid mellom Uno-X, Nel Hydrogen, Enova, Praxair og Akershus Fylkeskommune og Skedsmo kommune lokalt som ligger til grunn når den nye hydrogenstasjonen åpnes ved Maxbo på Hvam.

Aktørene uttrykker sterk tro på at hydrogen spiller en svært viktig rolle i å bygge morgendagens utslippsfrie samfunn, og energistasjonen på Hvam er viktig steg i planen om å gjøre hydrogen tilgjengelig i hele landet.

/
/
Stor tro på hydrogen

Slik blir fremtidens drivstoff

Med morgenkaffe i hånd fikk de oppmøtte høre et samstemt budskap fra de samarbeidende bedriftenes representanter – veien til nullutslipp går gjennom hydrogen. Gassen gjør det mulig å kjøre helt utslippsfritt og kan benyttes til langt mer enn personbiler, hydrogen kan nemlig benyttes i store deler av transportsektoren.

Her hjemme ser vi hydrogenbusser i kollektivtrafikken, og utenlands har store transportaktører som UPS og ølkonsernet Anheuser Busch investert tungt i teknologien. I nær fremtid vil vi også kunne se trikker, tog,

Hydrogen – er det trygt?

båter, ferger og skip benytte seg av gassen. I tillegg benyttes det kun fornybar energi i produksjonen av hydrogen, som her i Norge har foregått på velkjente anlegget på Vemork i mer enn 90 år.

Det er altså liten tvil om at hydrogen allerede er i ferd med å sette en ny standard, og med infrastrukturen på plass vil bilene følge. Salgstallene på hydrogenbiler viser at mange gjerne kjører utslippsfritt, med det premisset at de har et sted å fylle tanken. Det er nettopp derfor Uno-X Hydrogen ønsker å satse stort, med ambisjon om utbygging av 20 stasjoner landet over, jevnt fordelt innenfor rekkevidderadius av hverandre.

/
/
Svømmeren som kun slipper ut vann

Blant de oppmøtte var den olympiske svømmeren Henrik Christiansen, som selv er Toyota-ambassadør og kjører en hydrogendrevet Toyota Mirai.

«Når man kjører til og fra trening to ganger daglig er det en kjempefordel å kunne gjøre det med null utslipp», forteller 21-åringen som jobber mot kvalifiseringen til OL i Tokyo 2020. Han legger heller ikke skjul på at de økonomiske fordelene også er et pluss. «Inn og ut av bomringen i Oslo hver morgen og kveld ville blitt en dyr affære, så den er jeg glad for å slippe». Det var enda mer å spare denne morgenen, da Uno-X for anledningen hadde senket prisene til drøyt seks kroner kiloen.

Mer om Mirai: 0% utslipp. 100% visjonær.

Christiansen bor på Lillestrøm og pendler med sin Mirai til og fra trening på Lambertseter i Oslo. «Det er helt supert at det åpner en ny hydrogenstasjon her på Hvam», forteller den travle svømmeren mens tankes fylles. På ca. 3-5 minutter er tanken full og Christiansen har 400–500 km rekkevidde.

«Jeg er veldig fornøyd med bilen min. Den er bra for miljøet, ser bra ut, er veldig stillegående og komfortabel å kjøre», forteller han før han må kjøre videre til neste treningsøkt.

Toyota ser lyst på fremtiden

Tilstede på åpningen var også Toyotas informasjonssjef, Espen Olsen. «Vi er veldig glade for at Uno-X satser sterkt på hydrogen. Toyota har definert et delmål å selge 1 million nullutslippsbiler årlig fra 2030. Men allerede i 2020 vil vi vise frem andre generasjon Mirai, hvor produksjonen øker fra 3.000 til 30.000 biler årlig. Det er fantastisk at flere aktører jobber sammen med å etablere et nettverk av fyllestasjoner, slik at bilene kan komme i store antall utover på 2020-tallet».

*Global Automotive Executive Survey 2018, KMPG

/

Les mer

Fordeler ved å kjøre hydrogenbil Fordeler ved å kjøre hydrogenbil På toppen av flere økonomiske fordeler får du en bil med svært god kjøreopplevelse, lekker design og avanserte sikkerhetssystemer. Bli med på Toyotas reise mot en verden der vi ikke etterlater oss noe – og nyter fordelene mens vi gjør det. Velkommen til Hybrid for Alle Velkommen til Hybrid for Alle Aldri har vi hatt et bredere utvalg av Hybrid. Enten du ser etter en selvladende eller ladbar Hybrid. En bybil, suv eller å kjøre rundt i en luksuriøs sedan har vi en Hybrid for deg. Nå også til supre kampanjepriser. Nå kommer den nye Toyota Mirai Nå kommer den nye Toyota Mirai Fra lanseringen i 2014 har Toyota solgt i overkant av 10.000 av elbilen Mirai, de fleste i USA. Nå i 2021 er produk¬sjons¬målet for den nye generasjonen Mirai, økt til hele 30.000 biler årlig. Hydrogen – trenger vi det da? Hydrogen – trenger vi det da? Vi bor i et land med rikelig vannkraft og har verdensrekord i batterielektriske biler. Det kan være vanskelig umiddelbart å se behovet for å lade biler med hydrogen.