SUPRA

Toyota sportsbilhistorie (del 4)

Supra, det latinske ordet for å “overstige” eller “være ovenfor” skulle vise seg å være et passende kallenavn for Toyotas ubestridt mest berømte sportsbil.

Supra stiger frem

Supra startet på hjemmemarkedet i 1978 som Celica XX. Den var lengre, bredere og hadde mer motorkraft enn Celica med en mykt malende 6-sylindret motor og luksuriøs fremtoning. Den viste seg å passe det voksende touringmarkedet i Nord-Amerika perfekt.

I 1982 kom Supra til Europa med nytt design basert på 3. generasjon Celicaplattform. Den hadde bredere skjermbuer, nedfellbare hovedlykter og en kraftfull motor som tiltrakk seg oppmerksomhet og plasserte Supra midt i 80-tallets design og kultur.

/
/
 
/
/

Det var store forventninger til 4. generasjon Supra som ble lansert i 1993. Den fremsto med et langt panser og aerodynamisk strømlinjeform som kunne føre tankene tilbake til forgjengeren, den legendariske 2000GT. Mye var gjort for å redusere vekt og selv teppefibrene var hule for å minske masse. Totalt hadde ingeniørene klart å “slanke” denne modellen med 100 kg, sammenliknet med forgjengeren. Når den så stilte med en 3 liters motor med twinturbo, ble resultatet eksplosivt, og denne frekke nykommeren fra Japan, ga sportsbilprodusenter i Italia og Tyskland søvnløse netter.

Supra fikk en rekke suksessfulle år i motorsport fra 1995 og helt frem til 2003 da den vant Le Mans 24-timer, bakkeløpet Pikes Peak i Colorado og en rekke mesterskap både internasjonalt og på hjemmebane. Supra har oppnådd ikonisk status blant Toyotafans, biltrimmere, -byggere og motorsportsentusiaster verden over. Nye trender i bilmarkedet førte til at produksjonen ble stoppet i 2003, men mange mennesker håper fortsatt at Supra-ånden skal kunne gjenoppstå i en ikke alt for fjern fremtid.

Bakgrunnsbilder

Last ned et utvalg bakgrunnsbilder til din PC.

Mer fra Toyotas arv

Jaxa Lunar Rover Prosjektet Jaxa Lunar Rover Prosjektet Toyota og den japanske romforskningsorganisasjonen, JAXA, samarbeider for å utvikle et hydrogendrevet kjøretøy som skal brukes til å utforske Månen og – en gang i fremtiden – også Mars. PROACE-familien får et elektrisk medlem PROACE-familien får et elektrisk medlem Nåværende PROACE er en populær varebil. Snart blir den også elektrisk. HYBRID SALGSSUKSESS Q2 HYBRID SALGSSUKSESS Q2 Salgstallene for mai viser at de selvladende hybridene fra Toyota blir stadig mer populære. Med nylanseringene av Corolla og RAV4 går Toyota til topps på salgsstatistikken. Fyllestasjoner for hydrogen er midlertidig stengt Fyllestasjoner for hydrogen er midlertidig stengt Det var en alvorlig hendelse på en hydrogenstasjon på Kjørbo i Sandvika mandag 10. juni.

COROLLA

Toyotas sportsbilhistorie (del 5)

Dine personverninnstillinger

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen på siden vår, og for å gjøre vår kommunikasjon mer relevant for deg. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når du selv ønsker.

Endre innstillinger
Les mer om informasjonskapsler