1. Nybil
  2. bZ4X imponerer med lavt forbruk i NAFs vintertest
Jeg ønsker å...

Hvordan gikk det med bZ4X i El Prix 2023?

Hvert år gjennomfører NAF en vintertest av de nyeste elbilene for å måle nykommernes reelle egenskaper i kulden, deriblant forbruk, rekkevidde og ladehastighet.

NAF-testen regnes som verdens største elbiltest, og vi var naturlig nok spente på hvordan det kom til å gå med vår helelektriske Toyota bZ4X 2WD.

Testen gjennomføres i kalde vintertemperaturer, hvor alle elbilene legger ut på tur fra Oslo og oppover Gudbrandsdalen, mot Dombås og videre til Hjerkinn. I år var været på godsiden med opphold, bare veier og minusgrader.

En Toyota bZ4X som står parkert

Kjøringen skal etter forholdene være mest mulig økonomisk, med rolig og jevn akselerasjon og god planlegging før kryss og rundkjøringer. Som vel må kunne sies å være en god kjørestil å anlegge.

Da vår bZ4X, seks og en halv time etter avreise, rullet sine siste meter viste gradestokken 13 minus, og triptelleren 323 kilometer – en rekkevidde i beinkalde vintertemperaturer, som burde holde for de fleste.

En Toyota bZ4X som står parkert Her stoppet bZ4X under NAF-testen.

En Toyota bZ4X som står parkert Dashbordet da vi stoppet.

«Det som er bra, og som jeg er glad for, er at vi kom bra ut på forbruk. Det er kjent at vi har et litt mindre batteri enn mange av de andre bilene i testen. Selv med mindre batteri ligger vi rekkeviddemessig ganske likt med konkurrenter som Tesla Model Y, Renault Megane og Skoda Enyaq, blant flere.» - Espen Olsen, informasjonssjef Toyota Norge
En Toyota bZ4X som står parkert

Konkurransedyktig forbruk

bZ4X har et noe mindre batteri enn konkurrentene i testen, som i tur gir lavere vekt og et tilhørende lavere forbruk. Selve bilen veier kun 1950 kg, derfor scorer bilen så bra på den fronten. Og med dagens strømpriser, kommer dermed bZ4X også ut som en bil som er billig i drift.

Et poeng testen ikke omtaler er rekkevidde versus pris. Her ser vi at bZ4X, som ligger i det lavere prissjiktet, gir mye rekkevidde for pengene da nye biler varierer mer i pris enn i rekkevidde.

Det vi sitter igjen med etter testen

  • Over gjennomsnittlig effektiv på forbruk
  • Rekkevidde på nivå med konkurrentene
  • Leverer mye rekkevidde for pengene

Les mer om kjøreegenskaper